SVAKA IMA SVOJU CILJNU GRUPU: Eksperti uporedili ruske vakcine protiv korone

Autor:

Svet

21.02.2021

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski stručnjaci su uporedili tri vakcine protiv korone koje je Rusija do danas registrovala – učiteljima i lekarima je najbolje da se vakcinišu "Sputnjikom V", pacijentima sa hroničnim bolestima i alergijama će odgovarati vakcina Centra "Vektor" "EpiVakKorona", dok je vakcina Centra "Čumakov" – "KoviVak" srednja varijanta.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Tekst potpisa

- Cilj bilo koje vakcinacije jeste da se formira imuni odgovor sa najmanje neželjenih efekata. Ako budemo birali koju vakcinu kome dati, treba da se usredsredimo na efekat koji želi da se postigne, kao i na zdravlje, u kom stepenu pacijent može podneti određenu vakcinu i na činjenicu da li je osoba već bila bolesna ili ne - rekao je lekar specijalista za infektivne bolesti Evgenij Timakov.

Prema njegovim rečima, vakcina "Sputnjik V trenutno je najimunogenija vakcina, najaktivnije formira imunitet i štiti najduže.

Pritom, vakcina može izazvati određene reakcije organizma poput temperature, bola na mestu uboda i slično.

- Ta vakcina je dobra za ljude koji su aktivno u kontaktu sa infekcijama – nastavnicima, učiteljima, lekarima, ljudima koji se bave socijalnim radom, onima koji su na prvim linijama i koji imaju veliki kontakt sa ljudima. Pritom, 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) nije poželjno davati pacijentima koji imaju različite hronične bolesti, a posebno autoimune bolesti - objasnio je stručnjak.

Prema rečima docenta sa katedre za infektivne bolesti Ruskog univerziteta prijateljstva naroda Sergeja Voznesenskog, vakcina "Sputnjik V" je reaktogenija.

"EpiVakKorona" - za hronične bolesnike i alergičare

Vakcina centra "Vektor" je proteinska. Ona, prema rečima Timakova, takođe formira dobar imunitet, ali na kraće vreme - od pola godine do godinu.

- U uslovima epidemiološkog procesa, koji je sada u toku, ta vakcina je dobra za prevenciju virusa korona kod kategorije ljudi koji imaju hronične bolesti, za starije generacije, jer je reakcija na ovu vakcinu minimalna - rekao je specijalista.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vakcina "EpiVakKorona", prema rečima stručnjaka za posebno opasne zarazne bolesti Vladislava Žemčugova, pogodna je za najosetljiviju grupu, ljude sa alergijama ili one koji uzimaju lekove sa, na primer, imunosupresivnim dejstvom.

"KoviVak" - srednja verzija

- Tri vakcine su veoma razumna opcija, jer se sve razlikuju po svojim platformama, po tehnologiji malo, ali se ipak razlikuju po svrsi. U principu, sve su potpuno uzajamno zamenljive - konstatovao je Žemčugov.

On je istakao da se vakcina „KoviVakKorona“ lakše podnosi od "Sputnjika Ve", ali da može češće izazivati reakciju u vidu povišene temperature nego "EpiVakKorona". Zbog toga je vakcinu centra "Čumakov" stručnjak ocenio kao srednju varijantu.

- Vakcina "Kovivak" samo što je registrovana i to za starosnu grupu od 18 do 60 godina. Prema tome, trenutno je definitivno kontraindikativna za starije od 60 - zaključuje Voznesenski.

Podsetimo, Rusija je danas registrovala treću vakcinu protiv virusa korona. U pitanju je vakcina "KoviVak" Centra "Čumakov". Rusija je prethodno registrovala dve vakcine  - "Sputnjik V" Instituta "Gamaleja", što je prva u svetu registrovana vakcina protiv kovida, kao i "EpiVakKorona" koju proizvodi "Vektor".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading