AMERIKA U HAOSU: Bajden proglasio VANREDNO STANJE!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.02.2021

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Teksasu, što otvara mogućnost za preusmeravanje federalnih sredstava u tu saveznu državu u kojoj milioni ljudi, zbog snežnog nevremena, nemaju struju i vodu, saopštila je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Skoro polovina države u petak nije imala pijaću vodu, a struje nema već nekoliko dana, dok je temperatura u minusu.

U hladnom talasu umrlo je više od 20 ljudi.


Ovo je i prva veća kriza s kojom se suočava predsednik SAD u prvih mesec dana svog mandata.

Bela kuća tesno sarađuje sa republikanskim guvernerom Teksasa Gregom Abotom, koji nije odmah priznao Bajdenovu pobedu na novembarskim izborima, a Bajen razmatra i posetu Teksasu, prenosi Glas Amerike (VOA).

Bajden je zatražio od saradnika da ubrzaju proceduru proglašenja vanredne situacije u Teksasu, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
RepublikaFoto: AP Photo/Tony Gutierrez
Redak prizor: Zaleđeno jezero u Teksasu

Predsednik SAD je razgovarao sa Abotom i preneo mu da će federalne vlasti raditi sa lokalnim kako bi se pomoglo ljudima koji su bez struje i vode.


Istovremeno, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz suočava se sa brojnim kritikama, jer je u trenutku najgore krize otputovao sa porodicom na odmor u Meksiko.

Iz Kankuna se vratio u četvrtak i svoj odlazak nazvao "greškom", navodi VOA.

Demokrate u Kongresu optužile su Abota i druge republikance da su odgovorni za katastrofu u Teksasu jer nisu ulagali u energetski sistem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading