NAZIVATE PUTINA HITLEROM, A VIDITE KAKVU ON ZEMLJU VODI?! Brutalna poruka kanadskog istoričara začepila usta Zapadu

Autor: Republika

Svet

20.02.2021

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pol Robinson odgovorio je na kontinuirane napade da je šef Kremlja ulstranacionalista poput nacističkog vođe, objasnivši zbog čega je to daleko od istine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin 

Nazivate ruskog predsednika Vladimira Putina Hitlerom, poredite ga i sa mnogim drugim fašističkim figurama i njegovu politiku karakterišete kao nacionalizam pećinskog čoveka, a on je najmanje nacionalista u pogrdnom smislu te reči od svih svetskih lidera, poručio je oštro kanadski istoričar i odlični poznavalac prilika na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, Pol Robinson. 

On je reagovao na sve učestalije napade na šefa Kremlja, među kojima je poslednji došao nakon nedavnog Putinovog sastanka sa urednicima ključnih medijskih kuća u Rusiji, kada je upotrebio reč "strastveno" za način izveštavanja o sopstvenoj državi. 

- Ako bismo se vodeli shvatanjem američkog novinara Martina Kelba, iskazanog u njegovoj knjizi "Imperijalno kockanje", Putin je ultranacionalista na kvadrat, on je čovek koji je ubeđen da samo autoritativni, ultranacionalistički režim može da zaštiti Rusiju od svih neprijatelja. Međutim, šta se misli pod tim nacionalizmom nikad nije objašnjeno, osim što se uvek implicira da je to nešto veoma loše - naglasio je Robinson i dodao da je demonizovanje Putina u zapadnim medijima regularno zastupljeno već decenijama. 

- Kada je prošle nedelje Putin na sastanku s predstavnicima medija iskoristio reč "strastveno" bilo je više nego jasno da ona nema veze s nacionalizmom. Ona ima veze s onim što je ruski lider već jednom govorio u Kazanu 2005, a to je da Rusija bez bogatog multietničkog nasleđa i jedinstva ne bi nikad bila to što jeste i nikad se ne bi razvijala brzinom kojom se razvija - naveo je kanadski stručnjak. 

Iako se mnogi trude, ističe Robinson, da Putina nazovu nacionalistom, njegove izjave govore upravo suprotno.

- Putin Rusiju vidi kao jedinstvo različitosti i govorio je: "Taj model države-civilizacije oblikovao je našu državnu politiku. Hrišćanstvo, Islam, Budizam, Judaizam i druge religije integralni su deo naše države, sadržan u našem ustavu kao garancija da se u Rusiji mogu poštovati jednaka prava svih - od tradicionalista do vernika i ateista, ali i da se obezbedi koegzistencija svih građana" - podsetio je on na reči ruskog lidera.       

Drugim rečima, navodi Robinson, Ruska Federacija nije civilizacija zasnovana na jednom specifičnom etnitetu, religiji ili kulturi. Ona je multietnička zajednica čiji se građani drže čvrsto unutar jedne države. 

- Ruski vladari su oduvek bili svesni da vode jednu multietničku zemlju sa velikim brojem kultura i religija i insistiranje Zapada na ruskom nacionalizmu za cilj je imalo da posvađa Ruse i ostatak od 100 i više nacija unutar Ruske Fedaracije. Zato je i Putin jednom prilikom naglasio: "Nacionalizam samo šteti Rusiji, Rusima... moramo da budemo sigurni da poštujemo korene svake nacije, njenu istoriju" - podsetio je Robinson na Putinove reči.              

 

 

                                                        

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading