KORONA UBILA ČITAVU LOZU! Od kovida-19 umro poslednji muški član brazilskog plemena

Autor: Republika

Svet

20.02.2021

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza Aruka Jume ostale su samo njegove tri ćerke i unuka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Poslednji muškarac iz brazilskog plemena Juma umro je od posledica koronavirusa, čime je kovid-19 ugušio jednu čitavu lozu. 

U pitanju je Aruka Juma koji je, kako se veruje, imao između 86 i 90 godina, a bio je poslednji muški pripadnik plemena koje je nekad brojalo 15.000 ljudi. Značajan broj članova godinama je tokom 20. veka ubijeno u masakrima, tako da su pleme Juma na kraju činili samo Aruka, njegove tri ćerke i unuka. 

Brazilska plemena posebno su ranjiva grupa u pandemiji kovid-19 kako zbog izolacije, tako u zbog zajedničkog načina života i loše zdravstvene zaštite.

Na početku pandemije, brojna domorodačka plemena nastojala su da se izoluju od spoljnog sveta, međutim, virus se ipak nekako probio u autohtone zajednice. Zbog toga one sada ukupno imaju oko 49.000 zaraženih i 969 preminulih.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vakcinacija u zabačenim brazilskim mestima uveliko se sprovodi 

Delimični krivac za to je savezni zavod za zdravstvenu zaštitu domorodaca, poznat kao Sesai. Podaci ukazuju da su virus u najmanje tri regije doneli zaraženi radnici Sesaija, a istraga Njujork tajmsa je prošle godine otkrila više od 1.000 zaraženih među zaposlenima te organizacije. Oni su bili prisiljeni da rade bez odgovarajuće zaštitne opreme ili dovoljno opreme za testiranje, što je dodatno pogoršalo situaciju. 

Inače, kao tinejdžer 60-ih godina, Juma je svedočio najgorem masakru nad svojim narodom, kada su ih na njihovoj teritoriji napali trgovci gumenim čepovima i tropskim orasima. Tada je ubijeno 60 pripadnika Jume, dok ih je svega sedmoro preživelo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading