ISTRAŽIVANJE KOJE LEDI KRV U ŽILAMA! Obalski gradovi sve brže tonu, a jedan od njih će za 1.000 godina biti metar ispod zemlje

Autor: Republika

Svet

20.02.2021

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tom Parsons iz Američkog geološkog zavoda (USGS) izračunao je da jedan od najčuvenijih gradova u SAD nestaje za milimetar godišnje, dok najviši toranj u njemu, Milenijum, propada za čak pola centimetra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pogled na čuveni Golden gejt most u San Francisku 

Gradovi na obalama širom sveta tonu sve brže pod teretom objekata, saobraćajnica i rastućeg broja stanovnika, a jedan od njih godišnje u zemlju propadne čak milimetar, što znači da će za 1.000 godina on biti metar ispod nivoa koji mi danas poznajemo. 

U pitanju je San Francisko za koji geofizičar Tom Parsons iz Američkog geološkog zavoda (USGS) tvrdi da svake godine postane toliko teži da tlo pod njim više ne može da izdrži pritisak. 

- Danas oko 50 odsto svetskog stanovništva živi u urbanim sredinama, a do 2050. taj broj će biti 70 odsto. Otprilike 40 odsto tih gradova nalazi se na samim obalama ili su udaljeni maksimalno 100 kilometara od mora i okeana. Dokazano je da je nivo mora u dvadesetom veku rastao između jedan i jedan i po milimetar godišnje, što znači da su priobalni gradovi u opasnosti da budu poplavljeni. Kada se toj činjenici pridoda i ova druga, da pod težinom vlastitih zgrada tonu u zemlju gotovo istom brzinom kojom raste nivo mora, onda dolazi do potencijalno velikog problema – objasnio je Parsons.

On je izračunao, koristeći različite matematičke operacije, da je težina San Franciska oko 1,6 milijardi kilograma. Međutim, on u taj broj nije uračunao stanovnike kojih ima čak 7,7 miliona, kao ni masu saobraćajnica, parkinga, podzemnih kanalizacionih odvoda i još neku popratnu infrastrukturu, automobile, kamione i druge vozila. 

Ipak, i ta umanjena brojka pokazala se dovoljnom za savijanje Zemljine litosfere na kojoj se nalazi urbano središte, a možda i značajnije, promenu u nivoima ploča naše planete na kojima mi stojimo.  

Isti model računanja, iako je on još poprilično grub, može da se primeni i na gradove u drugim delovima sveta, iako će on delimično zavisiti i od lokalne geologije - naglasio je istraživač.  

Prema njegovim rečima, crpljenje podzemnih voda najveći je faktor uzdizanja i spuštanja tla, pa u ekstremnim slučajevima ono u nekim godinama može da utone i oko tri centimetra, ali da se naredne godine izdigne nazad za gotovo isto toliko.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Toranj Milenijum u San Francisku visok je 197 metara 

- Zanimljiva je, da ne kažemo i zabrinjavajuća, još jedna činjenica. Toranj Milenijum (Millennium Tower), stambeni neboder visok gotovo 200 metara, svake godine utone u zemlju za pomalo neverovatnih pola centimetra. Takođe, aerodrom San Francisco na obali najteža je zgrada u gradu i ona tone četiri milimetra godišnje - upozorio je Parsons. 

Težina nekih gradova, koja eksponencijalno raste poslednjih decenija, mogla bi da bude veći problem za njih od globalnog zagrevanja i podizanja nivoa mora.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading