BAJDEN UDARIO NA PUTINA U MINHENU: Nanosite štetu našim transatlantskim odnosima

Autor:

Svet

19.02.2021

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džozef Bajden je nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlanstkim odnosima SAD i njenih saveznika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

- Svi znaju da Rusija pokušava da oslabi "evropski projekat", kao i naš savez NATO jer joj je lakše da zastrašuje pojedine zemlje nego da pregovara sa ujedinjenim transatlantskim savezom - rekao je on.

Bajden je istakao i da ne želi da vrati svet u situaciju nalik Hladnom ratu. „SAD preferiraju mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj razvojni put bez pretnje silom“, naglasio je.

Takođe je rekao i da se Amerika ponovo vratila na svetsku scenu i istakao da je saradnja sa evropskim partnerima "kamen temeljac" spoljne politike Vašingtona.

- Želim svima da se obratim - Amerika se vratila! Transatlantski savez se vratio, nećemo se osvrtati unazad - rekao je Bajden.

Američki predsednik je naglasio i da je savez SAD i Evrope ključna stvar u odnosima te dve strane kada je reč o svetskoj politici.

Pored toga, američki lider je potvrdio da je Amerika privržena osiguravanju bezbednosti svih članica NATO-a kao što to nalaže i njena osnivačka povelja koja podrazumeva da napad na bilo koju članicu predstavlja napad na celokupnu Alijansu.

Poziv evropskim partnerima da se bore protiv Kine

Bajden je rekao da američki i evropski partneri treba da se "bore protiv Kine igrajući po drugačijim pravilima".

- Konkurencija sa Kinom biće oštra. To je ono što očekujem. I to je ono što pozdravljam - rekao je Bajden.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading