ROVER NASA SLEĆE NA SRPSKI KRATER: Misija "Perseverans" večeras stiže na Mars!

Autor:

Svet

18.02.2021

05:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Područje na Crvenoj planeti predviđeno za sletanje nazvano po opštini Jezero u Republici Srpskoj jer krater podseća na isušeno jezero.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rover "Perseverans" američke svemirske agencije NASA večeras bi trebalo da sleti na Mars, i to u krater Jezero, nazvan po istoimenoj opštini u Republici Srpskoj.

Opštinske vlasti Jezera su saopštile da je početak sletanja predviđen za 20.15 i da će stanovništvo moći da ga zajednički prati na video-projektoru postavljenom u sportskoj sali Osnovne škole "Vuk Karadžić". Ambasador SAD u BiH Erik Nelson uručio je u septembru 2019. načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić pismo NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po tom mestu. Naziv kratera je odabran među 80 predloga, a kao razlog je navedeno to što na brojnim slovenskim jezicima reč jezero opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom, a krater na Marsu podseća na isušeno jezero. Širok je 45 kilometara i nalazi se na Marsovoj severnoj polulopti. Naučnici veruju da je pre 3,5 milijardi godina krater ispunjavala reka, koja se ulivala u jezero, i stvarala talog u delti u obliku lepeze.

"Perseverans" bi nakon sedam meseci svemirskog putovanja, ukoliko sletanje bude uspešno, na Crvenoj planeti trebalo da započne višegodišnju potragu za dokazima postojanja mikrobiološkog života na Marsu u davnim vremenima. Rover ima mlazni pogon, težak je tonu i ima robotsku ruku dugu dva metra, a uz to je opremljen sa 19 kamera i dva mikrofona. Ako pri sletanju ostane netaknut, "Perseverans" će biti tek peti rover koji je od 1997. uspešno završio putovanje od Zemlje do Marsa, a svi prethodni su bili američki.

NASA je potrošila oko 2,4 milijarde dolara za najnoviju misiju na Mars, a samo sletanje i upravljanje roverom košta oko 300 miliona dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading