ISTRAŽIVANJE POBIJA MITOVE: Američki profesor tvrdi da SEČA šuma može da SAČUVA našu planetu od globalnog ZAGREVANJA!

Autor:

Svet

17.02.2021

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema novom istraživanju u SAD-u, više drveća ne doprinosi hlađenju planete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedan naučnik iz oblasti zaštite životne sredine tvrdi da krčenje šuma nije uvek štetno za planetu. Kristofer A. Vilijams, profesor geografije na Univerzitetu Klark u Masačusetsu, kaže da umesto zagrevanja Zemlje, krčenje šuma zapravo može da je ohladi, prenosi "Juronjuz".

Ali neki stručnjaci su zabrinuti da će Vilijamsov rad verovatno biti pogrešno protumačen kao dozvola za nastavak krčenja šuma, što nije njegova namera.

Opšte prihvaćeno je da su naše postojeće šume vitalni "usisivači" ugljenika, a najbolji način delovanja je zaustavljanje krčenja šuma, kao i obnova i ponovno pošumljavanje uništenih područja.

Foto: www2.clarku.edu
Kristofer A. Vilijams

Krčenje šuma doprinosi klimatskim promenama, može prouzrokovati požare u šumi, dezertifikaciju, eroziju tla i, najviše od svega, oslobađa ogromne količine ugljen-dioksida koji uzrokuje globalno zagrevanje.

Ali tu je ta reč - "zagrevanje".

Iako je gore navedeno možda tačno, Villijamsovo novo istraživanje tvrdi da postoje dva faktora koja ne uzimamo u obzir: značaj lokacije i nešto što je poznato kao "albedo efekat".

ŠTA JE "ALBEDO EFEKAT"?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prosto rečeno, "albedo efekat" je proces u kojem šume zadržavaju toplotu. Šume su obično tamnije od ostalih površina, što znači da upijaju više sunčeve svetlosti i zadržavaju toplotu, objašnjava Villijams.

Kao rezultat toga, neki naučnici veruju da se krčenjem šuma planeta oslobađa neželjene toplote koja doprinosi globalnom zagrevanju.

- Otkrili smo da u nekim delovima SAD-a, više šuma zapravo dovodi do vrelije planete kada uzmemo u obzir uticaje ugljenika i albedo efekata na klimatski sistem - kaže profesor Villijams.

Dodaje da je važno razmotriti albedo efekat šuma zajedno sa njihovim dobro poznatim skladištenjem ugljenika kada želimo da ohladimo planetu.

Istraživački tim je upotrebio najsavremenije satelitsko daljinsko očitavanje kako bi doneo "perspektivu posmatranja" problemu koji je prethodno bio procenjivan uglavnom pomoću računarskih modela.

Precizirali su lokacije na kojima su šume nestajale i identifikovali šta su ta mesta postala - urbana, poljoprivredna, travnjačka, grmlja, pašnjaci ili nešto drugo.

Tako su utvrdili kakav je uticaj krčenje šuma imalo na klimatski sistem.

Pa šta su našli? Tim je otkrio da za otprilike četvrtinu SAD-a gubitak šume uzrokuje konstantno hlađenje, jer "albedo efekat" nadmašuje efekte ugljenika.

Ali u igri je bio i drugi faktor - lokacija.

- Sve je u postavljanju pravih stabala na pravo mesto - objašnjava Vilijams, i dodaje da "studije poput ove mogu pomoći pri utvrđivanju lokacije sa najvećim potencijalom za hlađenje Zemlje".

Na primer, gubitak šuma istočno od reke Misisipi prouzrokovao je planetarno zagrevanje, dok je gubitak šuma u ​​regionima "Intermountain" i "Rocky Mountain West" doveo do hlađenja.

DA LI TREBA DA PRESTANEMO SA SAĐENJEM DRVEĆA?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sadnja drveća donosi mnogo koristi za životnu sredinu odvajanjem ugljenika u našoj atmosferi.

Ali Vilijams upozorava da bi neozbiljno pristupanje problemu sadnje drveća u stvari moglo imati suprotan efekat na planetu.

- Ako ne uzmemo u obzir i efekte ugljenika i albeda, velike inicijative za sadnju drveća, poput kanadske "Inicijative dve milijarde stabala" i kampanje "Zasadi milijardu stabala", mogle bi da završe postavljanjem drveća na lokacije koje su kontraproduktivne za hlađenje klimatski sistem - kaže on.

Ali nevladine organizacije poput "Cool Earth" postoje da bi zaštitile ugrožene prašume i rade zajedno sa autohtonim zajednicama. Prema dobrotvornoj organizaciji, "sve zavisi od prašume", ona nam pruža petinu slatke vode i najbolja je "tehnologija" za hvatanje i skladištenje ugljenika koju imamo.

- Održavanje prašume je najjednostavniji i najjeftiniji način za ublažavanje klimatskih promena - zagovara "Cool Earth".

To je jedna od "najefikasnijih akcija koje možemo preduzeti za borbu protiv klimatskog sloma".

- Ne može se pretpostaviti da širenje šumskog pokrivača hladi planetu i to je nešto što naučnici već neko vreme znaju - kaže on. Ovakvo mišljenje nije uvek bilo opšteprihvaćeno.

Tim sa Univerziteta Klark nada se da će nastaviti da istražuje temu i pomoći će da se napori u sadnji drveća usmere na prava mesta u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading