KADA ĆEMO IMATI KOLEKTIVNI IMUNITET?! Belgijski naučnici došli do odgovora na pitanje koje muči ceo svet

Autor: Republika

Svet

17.02.2021

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su se fokusirali na ispitivanje koliki će procenat svetskog stanovništa morati da bude vakcinisan kako bi se pobedio kovid-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Belgijski stručnjaci došli su do zaključka da je neophodno da 80 ili čak 90 odsto svetskog stanovništva bude vakcinisano kako bi koronavirus bio pobeđen, to jest kako bi se stekao kolektivni imunitet, a što se, kako se pretpostavlja, neće dogoditi u skorije vreme.

Ta poražavajuća vest povezana je, kako ističu naučnici, sa pojavom novih sojeva kovida-19, kao i činjenicom da se zasad ne zna koliko dugo traje imunitet osobama koje su primile vakcine. 

- Sada znamo da 70 odsto vakcinisanih neće biti dovoljno da se virus stavi pod kontrolu, pa moramo ciljati na više. Stopa vakcinacije od 80 odsto treba da bude dostižna - ocenio je vodeći belgijski epidemiolog Pijer van Dam.

Pored činjenice da se pojavljuju novi sojevi virusa, zagovornici više stope vakcinacije ukazuju i na to da postojeće vakcine nisu 100 odsto efikasne, kao i da se imunitet onih koji su preležali infekciju "potroši" u periodu od osam do devet meseci.

- Posebno je važno da stopa vakcinacije kod starijih od 50 godina ide i do 90 odsto - naglasio je Van Dam i dodao da će se praćenje vakcinisanih u kliničkim ispitivanjima nastaviti tokom niza godina kako bi se prikupilo više informacija o trajanju zaštite.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading