ŠVEDSKA SE SAD ZATVARA! Propao im plan za imunitet krda, a nešto im uliva veći strah od prvog talasa korone

Autor: Republika

Svet

17.02.2021

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada u Stokholmu izdala je predlog da u narednom periodu zbog velike neizvesnosti kada je u pitanju širenje kovida-19 mogu da budu zatvoreni tržni centri, kafići, restorani, teretane...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Švedska vlada najavila je da bi na snagu uskoro mogao da stupi zakon kojim bi se privremeno zatvorili trgovački centri, teretane, ali i drugi objekti za masovna okupljanja jer ta nordijska zemlja strahuje da bi treći talas koronavirusa, koji se očekuje u narednom periodu, mogao skupo da je košta.

Takve drastične mere zatvaranja, podsetimo, mogle bi da budu donesene u zemlji koja je na početku pandemije tvrdila da je takozvani lokdaun pogrešan i da bi najbolje bilo ljude izložiti novom virusu kako bi se što pre formirao kolektivni imunitet.     

- Zabrinuti smo zbog širenja novih sojeva virusa koji su zarazniji. Situacija zabrinjava. Ne zna se kako će se razvijati i postoji rizik od trećeg talasa - rekla je ministarka zdravlja Lena Hallengren i pojasnila da će novi predlozi obuhvatiti, pre svega, tržne centre i uslužni sektor gde je održavanje distance teško, uključujući frizerske salone, teretane, bazene i restorane.

Osim toga, vlada je dala odrešene ruke svim lokalnim vlastima da, u slučaju da tako procene, mogu građanima da zabrane i pristup javnim parkovim i sličnim mestima za okupljanja.

Švedska je nedavno produžila do kraja februara zabranu prodaje alkohola nakon osam sati uveče, a uvela je ograničenje broja putnika u autobusima i vozovima. Dozvoljeno je javno okupljanje svega osmoro ljudi.

Ta zemlja od 10,3 miliona stanovnika u utorak je imala oko 617.000 zaraženih i 12.487 umrlih od koronavirusa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading