OVO JE BAJDENOV PLAN ZA REPUBLIKU SRPSKU: Američki predsednik okreće novu stranicu u odnosima u regionu!

Autor: Republika

Svet

14.02.2021

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden okreće list?!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izrazio je uverenje da će američki predsednik Džozef Bajden okrenuti novu stranicu u BiH i regionu.

Kako je naveo, Bajden će to učiniti u saradnji sa ostalim članovima Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, doneti „novu dinamiku i svežu perspektivu“.

Incko je u intervjuu za bosanski portal Klix, komentarišući rok do aprila koji je dao rukovodstvu i klubovima poslanika Narodne skupštine RS da oduzmu ranije dodeljena odlikovanja „ratnim zločincima“, rekao da očekuje „zreo i odgovoran pristup“ svih stranačkih lidera u RS.

- U ovom trenutku, nije vreme za scenarije “šta ako“ i ne želim da pričam o sankcijama. Tek je februar i još ima sasvim dovoljno vremena da NSRS reši ovo pitanje. Želim im dati vremena i prostora da to urade. Očekujem zreo i odgovoran pristup svih stranačkih lidera u RS-u. Sada su oni na redu - poručio je Incko.

On je dodao da ovaj potez predstavlja njegov pokušaj da podstakne organe RS, konkretno Narodnu skupštinu RS, na stvaranje, kako je naveo, „bolje, srećnije budućnosti za sve, budućnosti koja neće biti opterećena prošlošću“.

Valentin Incko

- Četvrt veka nakon rata, još uvek smo svedoci prepirki oko istorijskih činjenica i kakofonije pratećih narativa o podelama. Jednostavnim rečnikom, ovakva situacija sprečava pomirenje i izgradnju poverenja. Shodno tome, društvo ne postiže napredak u vezi sa suočavanjem sa prošlošću. Sve to stvara frustraciju, troši energiju, skreće pažnju sa planova okrenutih ka budućnosti i tera mlade ljude da napuste zemlju ubrzanim korakom - ocenio je Incko i istakao da takvi stavovi nisu dobri ni za investicije.

Incko je ocenio i da BiH sada ulazi u novu fazu.

Kako je objasnio, BiH je od Dejtona prošla kroz dve faze – prvu su obeležile čvrste intervencije međunarodne zajednice, a u drugoj se očekivalo da „domaći organi“ u potpunosti preuzmu odgovornost za zemlju.

- Budući da druga faza nije dala rezultate kojima smo se nadali, sada ulazimo u treću fazu, koja bi, po meni, trebalo da bude kombinacija elemenata prethodne dve faze. Ova faza će biti aktivnija i energičnija u smislu napretka ove zemlje. Domaći političari će morati da prate tempo i budu aktivniji i odgovorniji - rekao je Incko.

On je dodao da je razgovarao sa kandidatom za budućeg visokog predstavnika u BIH Kristijanom Šmitom, ali nije hteo da otkriva detalje njihovog sastanka.

Incko je rekao da će preneti Šmitu da domaće političare treba gledati samo kroz prizmu njihovog rada i njihovih rezultata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading