NE MOGU DA SE POHVATAJU: Tramp poptuno zbunio Senat, pogubili se načisto

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.02.2021

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da bi u američkom Senatu do kraja dana trebalo da se zaključi rasprava o impičmentu bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, prenose svetski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Senat je jutros nastavio raspravu o opozivu, tokom koje je glasao i da se dozvoli pozivanje svedoka na "suđenje" za opoziv bivšeg predsednika koji je optužen za podsticanje pobune svojih pristalica u napadu na Kapitol 6. januara.

Za odluku je, pored svih 50 demokrata glasalo i petoro senatora iz Republikanske stranke, navodi Glas Amerike.


Međutim, posle glasanja nastala je zabuna među senatorima o čemu su zapravo glasali - o samom pozivanju svedoka ili da se dozvoli debata o pozivanju svedoka.

Raspravu je usporila debata i o tome da li treba saslušati iskaz lidera manjine u Predstavničkom domu, republikanskog kongresmena Kevina Mekartija koji je u petak uveče izneo nove detalje o telefonskom razgovoru sa Trampom.

Sadržaj tog razgovora, prema tvrdnjama demokrata, pokazuje da je bivši predsednik bio ravnodušan prema nasilju koje se odigravalo u Kapitolu iako je obavešten šta se događa.

Za to vreme, republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, je za Politiko rekao da neće glasati za predlog demokrata o opozivu.

- Kako sam rekao i ranije, senatori treba da glasaju po svojoj savesti. Mnogi su me direktno pitali kako ću glasati, tako da smatram da je prikladno da se izjasnim pre glasanja. Iako će na kraju biti tesno, ubeđen sam da je opoziv sredstvo za uklanjanje nekoga s vlasti i zbog toga nemamo ovlašcenja - ocenio je Mekonel.

On nije odbacio mogućnost da će tužilaštvo pokrenuti istragu protiv Trampa zbog njegove uloge uoči nereda 6. januara, kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa.

Gledište lidera stranke moglo bi da utiče na druge republikance.

Dok se očekuje da će većina demokrata osuditi bivšeg predsednika, oslobađajuća presuda deluje skoro izvesno u telu koje je podeljeno između 50 demokrata i 50 republikanaca.

Agencija AP ocenjuje da je malo verovatno da će demokrate imati dvotrećinsku većinu (za opoziv je potrebno 67 od 100 senatora), ali da nekoliko senatora razmatra na koju će se stranu okrenuti.

Ovo je peti dan rasprave o opozivu Trampa, a Predstavnički dom je već izglasao impičment, međutim, da bi odluka bila zakonodavna, mora da prođe i u Senatu.

Opoziv bi značio da Tramp više nikada ne bi mogao da se bavi politikom, niti bi mogao da obavlja javnu funkciju.

Trampovi advokati su u petak okončali iznošenje argumenata odbrane, poričući da je bivši predsednik podstakao smrtonosni napad na Kapitol, 6. januara. Trampovi advokati su suđenje opisali kao politički motivisano i kao ilegalni "lov na veštice", navodi Glas Amerike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading