BAJDEN PRIZNAO DA JE KINA PREŠIŠALA SAD: Posle razgovora sa Đinpingom se upaničio, pa poručio OVO!

Autor: Republika

Svet

11.02.2021

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je u četvrtak poslanike da ih Kina agresivno nadmašuje u pogledu infrastrukture...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

- Oni ulažu mnogo novca, ulažu milijarde dolara i bave se čitavim nizom pitanja koja se odnose na transport, životnu sredinu i čitav niz drugih stvari - rekao je Bajden dvostranačkoj grupi senatora sa kojima se sastao u Ovalnom kabinetu.

- Oni imaju veliku, veliku novu inicijativu u železnici i već imaju železnicu koja sa lakoćom prelazi 225 milja na sat - objasnio je, dodajući da je u sredu dva sata razgovarao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

- Znaće, ako se ne pokrenemo, poješće nam ručak - rekao je Bajden nakon sastanka sa članovima komisije za životnu sredinu i javne radove.

- Moramo samo da se pojačamo. Dakle, ono o čemu bih želeo da razgovaram sa tim ljudima - pošto su oni ključni odbor - je kako to započinjemo. Izložio sam šta mislim da bi trebalo da radimo  - dodao je Bajden.

Si Đinping

Telefonski poziv sa Sijem i sastanak sa zakonodavcima dešavaju se dok nova američka administracija radi na rešavanju problema kršenja ljudskih prava i popravljanju trgovinskih odnosa sa drugom po veličini svetskom ekonomijom. Prošle nedelje tokom obraćanja u Stejt departmentu, Bajden je rekao da će blisko sarađivati sa saveznicima kako bi pokrenuo odbojnost protiv Pekinga.

- Suočićemo se sa kineskim ekonomskim zloupotrebama - rekao je Bajden, opisujući Peking kao "najozbiljnijeg konkurenta Americi".

Napetost između Pekinga i Vašingtona, dve najveće svetske ekonomije, porasla je pod Trampovom administracijom, koja je eskalirala trgovinskim ratom i radila na zabrani kineskim tehnološkim kompanijama da posluju u SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

U intervjuu za CBS, Bajden je rekao da je njegova administracija spremna za "ekstremnu konkurenciju" sa Kinom, ali da će se njegov pristup razlikovati od njegovog prethodnika.

- Neću to učiniti onako kako je to uradio Tramp. Usredsredićemo se na međunarodna pravila puta - rekao je Bajden u nedelju.

Nakon njegovih izjava u Pentagonu u sredu, novinar je pitao Bajdena da li ima bilo kakvog interesa da kazni Kinu zbog manjka transparentnosti nacije u vezi s izbijanjem Kovida-19 prošle godine.

- Zanima me da saznam sve činjenice - rekao je Bajden.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Entoni Blinken

Državni sekretar Entoni Blinken prvi put je razgovarao sa kineskim kolegom Jangom Điječijem tokom vikenda. U napetom pozivu, Blinken je rekao Jangu da će SAD držati Kinu odgovornom za mnoštvo pitanja, uključujući i kršenje ljudskih prava. Blinken je takođe pozvao Peking da osudi nedavni vojni puč u Mjanmaru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading