ISTRAŽIVALI MISTERIOZNU NESREĆU: Šveđani oslobođeni optužbi za skrnavljenje olupine "Estonije"

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

08.02.2021

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva švedska državljanina oslobođena su danas optužbi za skrnavljenje potopljenog trajekta, koji se smatra grobljem zbog umrlih putnika, slanjem robota u Baltičko more da snimi olupinu u jednoj od najsmrtonosnijih evropskih pomorskih katastrofa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Okružni sud u Geteborgu u presudi navodi da su muškarci "počinili dela koja su kažnjiva takozvanim Estonskim zakonom" slanjem ronilačkog robota povezanog kablom na brod "Estonija", koji je potonuo 28. septembra. 1994, odvevši u smrt 852 ljudi.

Međutim, okružni sud smatra da muškarci, koji su obojica švedski državljani, ne mogu biti kažnjeni, jer su to delo počinili sa broda pod nemačkom zastavom u međunarodnim vodama“, navodi se u presudi.

Ronjenje je u septembru 2019. zabranjeno zakonom kojim se štiti trajekt koji se nalazi u međunarodnim vodama, a većina žrtava se još uvek nalazi unutra. Zakon su potpisale Švedska, Estonija i Finska, ali ne i Nemačka.

Trajekt se nalazi na morskom dnu, oko 80 metara ispod površine. Olupina se smatra grobljem, što području daje zaštitu prema zakonu.

Šveđani Henrik Evertson i Linus Anderson bili su deo filmskog tima koji je radio na dokumentarnom filmu o potonuću "Estonije". U timu su bili švedski, norveški i nemački državljani, dok su u posadi broda bili nemački i poljski državljani.

Sud je rekao da Nemačku ne obavezuje sporazum postignut između Estonije, Finske i Švedske na kojem se temelji zakon. Čin se stoga ne kažnjava na brodu pod nemačkom zastavom, koji treba smatrati nemačkom teritorijom''.

Tokom ronjenja uočena je velika rupa u trupu trajekta, što je pokrenulo pitanja o uzroku potonuća i podstaklo švedske, finske i estonske vlasti da kažu da je potrebno novo istražno ronjenje.

Izveštaj iz 1997. godine zaključio je da je trajekt, koji je plovio iz Talina za Stokholm, potonuo nakon što su otkazale pramčane brave, i glatko je odbacio teoriju o rupi, koja je dugo bila žarište spekulacija o mogućoj eksploziji na brodu.

Nije objavljen vremenski plan za novu ronilačku ekspediciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading