ZAHUKTAVA SE RAT ZA VAKCINE! Fajzer otima posao AstraZenici! EU IM UZIMA I PARE!

Autor: Republika

Svet

02.02.2021

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka laboratorija BioNTek obećala je juče da će u drugom kvartalu isporučiti EU do 75 miliona dodatnih doza vakcine koju proizvodi sa američkim Fajzerom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Evropska komisija saopštila da se distancira od laboratorije AstraZeneka u okviru svoje strategije vakcinisanja protiv kovida-19. Do problema na relaciji AstraZeneka - EK došlo je posle velikih zastoja u isporuci vakcine te britansko-švedske kompanije.

- AstraZeneka, čija je vakcina trebalo da bude upotrebljena za masovnu vakcinaciju u prvom kvartalu 2021. nije mogla da garantuje više od 25 odsto od 100 miliona doza doza koje je obećala, što predstavlja "pravi problem" - rekla je generalna direktorka EK za zdravstvo Sandra Galina juče u obraćanju evropskim poslanicima.

Evropska komisija se prema tome okreće ka vakcinama koje proizvode laboratorije Fajzer/BioNTek i "Džonson i Džonson".

- Biće mnogo više doza u drugom kvartalu pošto novi ugovor stupa na snagu. Nećemo imati samo BioNTek i Modernu nego takođe BioNTek sa novim ugovorom, što je dupla količina - rekla je Galina.

AstraZeneka kasni sa isporukom vakcina, kako je navela, zbog pada proizvodnje u jednoj njenoj fabrici u Evropi. Evropska unija je implicitno optužila britansku laboratoriju da favorizuje Veliku Britaniju u isporuci vakcina na uštrb ugovornih obaveza sa Briselom.

Direktor AstraZeneke Paskal Sorio rekao je da je prema ugovoru firma obećala da će uraditi “najbolje što može” kada je reč o isporukama, a EU smatra da su rokovi u ugovoru obavezujući i da je klauzula "najbolje što može" bila ubačena zbog toga što u trenutku kada je pisan ugovor vakcina još nije bila razvijena i da rokove treba poštovati kada vakcina postoji.

- Rokovi su obavezujući kada se radi o narudžbi vakcina… Ja tu ne vidim gde su vaši napori - odgovorila je Galina na izjavu direktora Astra Zeneke.

Galina je rekla da u okviru ugovora koje je EU potpisala sa proizvodjačima vakcina, mogu da se dobiju proizvodi, ili da se traži vraćanje plaćenog iznosa.

 
Evropska komisija izdvojila je 336 miliona evra za AstraZeneku da razvije vakcinu i poveća kapacitete proizvodnje, iako cela suma još nije isplaćena.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading