Nastavak SAGE! Inspekicija upala u fabriku Astra Zeneke: "Šta ako nas preveslaju i drugi?"

Autor:

Svet

28.01.2021

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok Evropska komisija ponavlja da još nema odgovore na sva pitanja postavljena farmaceutskoj kući Astra Zeneka, novinari ne uspevaju da dobiju odgovore na brojna pitanja postavljena EK.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Novinari su na konferenciji sat vremena predstavnike Evropske komisije ispitivali isključivo o problemima u odnosu s Astra Zenekom, ali i sa drugim proizvođačima vakcina, no konkretnih odgovora nije bilo i sve se svelo na ponavljanje onoga što je predstavnik za zdravlje Stela Kiriakides rekla u sredu uveče: da će se rešenje i dalje tražiti u kontaktu sa Astra Zenekom.

U međuvremenu su belgijske vlasti potvrdile da su provele inspekciju u lokalnoj fabrici Astra Zeneka, koja je jedna od njih nekoliko u EU. Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtev Evropske komisije kako bi utvrdila postoje li zaista problemi u proizvodnji vakcina, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. No, Evropska komisija o tome ne želi ništa da kaže, pa ni je li  ona stvarno zatražila inspekciju i povodom čega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stela Kiriakides

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, Italije, Nemačke i drugih država "analizirati nalaze".

Inspekcija se dovodi u vezi s jučerašnjim sastankom u Briselu. Šef Astra Zeneke tek je uveče odlučio da dođe na sastanak, a pre toga se tokom dana pojavila viest da kompanija neće nikoga slati na sastanak sa predstavnicima Evropske unije jer "nema šta dodati".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Osim što su rekli da će "nastojati održavati kontakte kako bi osigurali dostavu na vreme vakcina", u sedištu Evropske komisije nisu mogli dati nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu hteli izneti detalje o razgovorima sa šefom Astra Zeneke. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju da sarađuje kako bi se pronašlo rešenje. Komisija sada čeka da Astra Zeneka pošalje detaljan plan i predloži kako bi rešila problem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Još nemamo konačan odgovor kompanije na pitanje o mogućoj objavi ugovora. EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan sa Astra Zenekom kako bi i javnost videla ko govori istinu.

Komisiji je postavljeno i pitanje koliko može biti sigurna da će druge kompanije, čija vakcine čekaju odobrenje, ispuniti ugovorne obveze. Posebno je spomenuta američka kompanija Džonson & Džonson, koja je dobila ogromnu novčanu pomoć američke vlade i čija će vakcina biti posebno zanimljiva jer će pri vakcinaciji biti potrebna samo jedna doza.

Iz Evropske komisije ponavljaju kako "očekuju da će sve kompanije poštovati ugovor i isporučiti naručene količine vakcina".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nakon iskustva s Astra Zenekom, koja za kašnjenja koristi jezične akrobacije iz ugovora poput "dati sve od sebe" umesto jasne obveze o dostavi vakcina, pojavio se strah da bi i druge kompanije mogle iskoristiti isti razlog za slanje vakcina negde drugde ako i u njihovim ugovorima sa EU postoji dvosmislenost koja se može zloupotrebiti.

Bez obzira na dosadašnja kašnjenja, Evropska komisija ne odustaje od plana da se u zemljama EU do marta vakciniše najmanje 80 odsto starijih od 80 godina i 80 odsto radnika u zdravstvu. I dalje se veruje da je moguće postići i cilj vakcinisanja 70 odsto punoletne populacije do leta.

- Kada smo kao cilj postavili vakcinisanje 80 odsto starijih od 80 godina i jednako toliko zdravstvenih radnika do marta, računali smo samo na vakcine Fajzera i Moderne - rekao je predstavnik Evropske komisije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U ugovorima Evropske komisije s proizvođačima vakcina predviđena je kvartalna dostava. Fajzer na temelju toga tvrdi da će do kraja ispuniti tu obvezu bez obzira na kašnjenja u protekle dve nedelje jer će to nadoknaditi u februaru i tako do kraja marta isporučiti dogovorenu količinu. Planove i rokove isporuke dogovaraju proizvođači sa državama članica EU jer to zavisi i o logistici, koja nije podjednako spremna u svima njima.

Problem sa Astra Zenekom je eskalirao nakon što je objavila da će u prvom kvartalu isporučiti 60 odsto manje od dogovorenog.

To je za EU i države članice neprihvatljivo, posebno nakon informacija da je veći broj vakcina ove kompanije proizvedenih za područje EU završio u Velikoj Britaniji, piše Jutarnji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading