NEZAPAMĆENO JOŠ OD HLADNOG RATA: Grčka nabavlja čak 1.200 oklopnih vozila iz SAD!

Autor:

Svet

28.01.2021

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Grčke sklopile su ugovor o nabavci 1.200 korišćenih lakih oklopnih vozila M1117 Guardian. Reč je o količini nezapamćenoj od vremena Hladnog rata i Grci će, po svemu sudeći, ta vozila dobiti besplatno uz minimalne organizacione troškove.

RepublikaFoto: youtube.com/THE FORTH

Atina je time pronašla prilično efikasan način da ojača svoje oružane snage za male pare jer nije morala da plati punu cenu za M1117 koji važi za pouzdano vozilo jeftino za eksploataciju.

Reč je o polovnim vozilima M1117 (4x4) iz američkih rezervi čija se vrednost po komadu procenjuje na 500.000 evra a Grčka je uspela da sklopi dogovor da vozila dobije besplatno, odnosno da plati svega 70.000 evra po vozilu za dekonzervaciju i transport.

Informacije ukazuju da se vozila nalaze u dobrom stanju ali bez naoružanja pa će naoružanje za koje se Grci odluče, kao i municija i rezervni delovi morati da budu nabavljeni u odvojenoj proceduri. Posebno će biti plaćena i obuka.

Neobično velika nabavka oklopne tehnike vezuje se za napore Grčke da smanji vojno zaostajanje u odnosu na Tursku a vremenski se poklopila sa potpisivanjem ugovora sa Francuskom o nabavci 18 višenamenskih aviona Rafal.

Reč je o 12 polovnih Rafala i šest novih, za koje će Grčka ukupno platiti 2,5 milijardi evra. Tokom leta počeće isporuka polovnih aviona, zajedno sa naoružanjem, dok će prvi novi primerci biti predati grčkom Ratnom vazduhoplovstvu u 2022. godini.

Karakteristike M1117 Guardian

Oklopno vozilo M1117 Guardian ima 14 tona, pogon na sva četiri točka i proizvod je korporacije Textron, koja je taj oklopnjak originalno razvila za potrebe američke Vojne policije.

U naoružanje je počeo da ulazi 1999. godine a već od 2000. godine stigle su prve narudžbine i iz američke Kopnene vojske, koja je M1117 koristila kao laku zamenu za MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) vozila u akcijama u Iraku i Avganistanu, ali i kao zamenu za izvorno neoklopljenog Hamvija (HMMWV).
Ukupno je za američku vojsku proizvedeno 2.058 vozila M1117 a većina se trenutno nalazi konzervirana u viškovima, odakle će biti prebačeni u Grčku. Pre toga, u julu, Kolumbija je izrazila interesovanje za preuzimanje 147 vozila "Guardian" ali za sada nije poznato da li je došlo do realizacije te ideje.

Prema kataloškim karakteristikama, M1117 ima oklop koji može da izdrži eksploziju mine sa pet kilograma klasičnog eksploziva ili gelere granate kalibra 155 milimetara koja eksplodira na razdaljini većoj od 15 metara od vozila.

Može da zadrži pogodak mitraljeskog zrna do kalibra 14,5 milimetara.

Naoružan je bacačem granata Mk19, kalibra 40 milimetara, kao i mitraljezom M2HB Broving, kalibra 12,7 milimetara (.50 cal). Osim u toj osnovnoj varijanti, postoje i M1117 kao komandna vozila, izviđačka vozila, zatim vozila za izvlačenje, sanitetska vozila pa čak i laka transportna vozila.

Izgledom M1117 neodoljivo podseća na srpska borbena oklopna vozila M-10 ili M-11, dok po karakteristikama više odgovara borbenom oklopnom vozilu M-16 Miloš.

Pokreće ga dizel motor od 8,300 kubika i 260 konjskih snaga, može da se kreće brzinom od 100 kilometra na čas po uređenom asfaltnom putu i da preveze ukupno pet ljudi.

Osim SAD, Guardian koriste i Kanada, Bugarska, Kolumbija, Avganistan i Irak.

Što se tiče vozila M1117, pismo o namerama i preliminarni dogovor predviđali su da prvih 800 komada budu isporučeni Grčkoj u proleće i jesen prošle godine ali je kriza sa korona virusom pokvarila te planove pa je sada ideja da isporuke počnu u tekućoj godini.

Ugovor je postignut pod okriljem američkog Sekretarijata za odbranu u okviru programa prodaje američkih vojnih viškova (EDA). Sličan dogovor sa Grčkom postignut je prošle godine kada je iz viškova u tu zemlju upućeno 350 borbenih vozila pešadije Bredli M2A2.

Kada bude sproveden ugovor o nabavci M1117, Grčka će postati najmasovniji korisnik nekog američkog borbenog sistema.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading