"SAD MALO BOLJE RAZUMEM BREGZIT": Nemački mediji RASTRGLI Evropsku uniju zbog skandala sa vakcinama!

Autor:

Svet

27.01.2021

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački mediji danas su se obrušili na EU zbog debakla oko vakcina u Evropi - nazvavši ga "najboljom reklamom za Bregzit", dok šeficu Ursulu fon der Lajen krive za tromesečno odlaganje naručivanja cepiva u poređenju sa Velikom Britanijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen

"Ponašanje Evropske unije je 'lagano, birokratsko i protekcionističko... a ako nešto krene naopako, to je svako drugi kriv'", besneo je nemački nedeljnik Di Cajt (Die Zajt) na naslovnoj strani.

U međuvremenu, Bild je rastrgao fon der Lajenino objašnjenje kašnjenja vakcine i pretnje da će zaustaviti isporuke koje vode prema Velikoj Britaniji, red po red, optužujući je da je naručila vakcine tri meseca posle Britanije, piše Delji Mejl.

- Ona kaže: "Znamo da u pandemiji nema vremena za gubljenje", ali ono što ona misli je: "Možda smo izgubili vreme. Ali NIKAD to nećemo priznati"'. U međuvremenu, "Britanci za Bregzit nastavljaju da dobijaju pune zalihe - dodao je list.

Oba izveštaja citiraju zaposlenog u proizvođaču vakcina AstraZeneka, koji je rekao:

"Sad malo bolje razumem Bregzit".

U međuvremenu, "bregziteri" u Velikoj Britaniji prihvatili su haos tvrdeći da to dokazuje da su bili u pravu kad su se odvojili od bloka, dok su kašnjenje u nalozima EU za vakcine nazvali "apsurdnim".

RepublikaFoto: Tanjug AP
Najdžel Faraž

Najdžel Faraž, lider Reformne stranke u Velikoj Britaniji, rekao je da je situacija sa vakcinama dokazala da je EU "loš projekat koji vode loši ljudi" i dodao:

"Bregzit je bio prava stvar."

Poslanik torijevaca Piter Boun rekao je za Mejl Onlajn:

"Da li se sećate kritika s kojima smo se suočili zbog nepridruživanja programu vakcinacije EU? Napravili smo dobar izbor kao nezavisna nacija i jasno je da nam je koristilo to što nismo vezani za birokratiju EU.  Kašnjenje od tri meseca je apsurdno. Očigledno je prednost što nismo deo EU i zaista je dobro za nas, ali očigledno tužno za ljude u zemljama EU."

Dodajući kritike na drugu stranu Kanala, list Bild je napisao:

"Fon der Lajen je rekla: 'Malo ljudi je sumnjalo [2020.] da je ovo početak pandemije koja će i dalje biti s nama godinu dana kasnije.' Ono što ona misli je: 'Nažalost, nismo jedni od retkih pametnih..."

Članak zaključuje: "Fon der Lajen odgovorna je za narudžbine Evropske unije.

"Takođe zbog činjenice da je EU postigla sporazum sa AstraZenekom tek u avgustu, a ne u junu - kao što je nemački ministar zdravlja Jens Špan želeo, ali nije smeo. Prošlo je dragoceno vreme za pripremu."

"Fon der Lajen ne može učiniti ništa za trenutnu drskost AstraZeneke. Kritika je opravdana. Ali mora postojati i samokritika."

U međuvremenu, Di Cajt je dodao:

"U Velikoj Britaniji se vladina nezavisna i brza politika vakcinacije smatra dokazom da je EU previše birokratska i spora - i da je sada zaostala."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading