TAJFUN ČUVA NEBO RUMUNIJE: Stižu piloti i tehničari iz Španije

Autor:

Svet

25.01.2021

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zaštiti vazdušnog prostora Rumunije tokom februara i marta učestvovaće avijacijsko odeljenje od šest lovaca Jurofajter Tajfun Ratnog vazduhoplovstva Španije uz angažman do 130 pilota i tehničara.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Španci dolaze u okviru ojačanog NATO er polisinga (Enhanced Air Policing) i domaćin će im biti 57. baza Mihail Kogalničeanu u blizini Konstance. To je grad na obali Crnog mora koje je kritični prostor dodira ruskih interesa i zapadne vojne alijanse.

Na poslednjoj smeni u Rumuniji bili su Kanađani sa šest CF-18 Horneta i sada se čeka na dolazak španskih Tajfuna koji će po prvi put učestvovati u NATO EAP.

Zadaci gostujućeg odeljenja biće održavanje dežurstva za presretanje, zajednička obuka sa oružanim snagama domaćina i trenaža kroz redovnu obuku pilota. Zato su angažovani 5-6 lovaca zavisno od procene zemlje koja učestvuje u misiji.

Od krize u Ukrajini 2014. uloga baza u Rumuniji postala je vitalno važna za NATO. Jedna od misija je prisustvo lovačkog odeljenja na zadacima zaštite i kontrole vazdušnog prostora koje je nazvano NATO ojačanim er polisingom.

Članice NATO od 2014. rotiraju se na zadatku zaštite rumunskog vazdušnog prostora u saradnji sa domaćim lovačkim eskadrilama koje koriste F-16AM i MiG-21 LanceR.

U prošlosti 57. baza je bila jedinica sa lovcima MiG-29, ali 2004. povučeni su iz naoružanja i aerodrom je za kratko bio bez aktivne jedinice borbene avijacije. Amerikanci su procenili da je to pogodno mesto za vojno prisustvo i od 1999. tamo se prema potrebi nalazi neki od američkih sastava.

U okviru savezničke pomoći lovci iz članica Nato od 2004. učestvuju u zaštiti vazdušnog prostora tri pribaltičke države kroz misiju Baltički er polising (Baltic Air Policing) iz baze Šjauljaj u Litvaniji.

Zaštita istočnog krila Nato ojačana je od 2014. pojačanjem Baltičke misije za lovce koji dolaze u još jednu bazu - Amari u Estoniji. Za zaštitu crnomorskog dela istočnog krila angažovani su lovci u rumunskim i bugarskim bazama.

Tenzije sa Rusijom povod su za česta poletanja lovaca.

Prema zvaničnim podacima NATO prošle godine više od 400 puta lovci su poleteli na presretanje aviona koji su se približavali vazdušnom prostoru savezničkih zemlja. U 90% slučajeva to su bili ruski vojni avioni.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading