SZO: U februaru isporuka vakcina za siromašne zemlje

Autor:

Svet

23.01.2021

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus najavio je da bi u okviru Programa globalne distribucije antikovid vakcina Kovaks dostava tih vakcina u 92 siromašne i srednje razvijene zemlje mogla početi već u februaru.

Vakcine nam svima daju nadu da možemo da pobedimo pandemiju i obnovimo ekonomiju, poručio je Tedros iz sedišta SZO u Ženevi i dodao kako distribucija vakcine treba da bude ravnomerna i pravedna na globalnom nivou, prenosi agencija Andolija.

On je kazao da program Kovaks predstavlja važan mehanizam koji za cilj ima da siromašnim zemljama omogući jednak, brz i pravičan pristup vakcinama.

Američke i nemačke kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su da su postigle sporazum o isporuci 40 miliona doza svoje vakcine Kovaksu, a Tedros je kazao da će taj program u prvom kvartalu ove godine osigurati 150 miliona doza vakcine.

Zadovoljni smo zbog postizanja oba ta sporazuma i u okviru Kovaksa ćemo u februaru moći da počnemo isporuku vakcina siromašnim zemljama, kazao je direktor SZO.

On je kazao da je cilj Kovaksa da do kraja godine distribuira dve milijarde doza antikovid vakcine.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading