PROFESOR GEOPOLITIKE SRĐAN PERIŠIĆ ZA SRPSKI TELEGRAF: Trampa čeka HAPŠENJE!

Autor:

Svet

20.01.2021

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donalda Trampa već od danas čeka pakao! Pakuje mu se 4.000 tužbi po raznim osnovama, pa će, prema procenama američkih medija, samo za advokate morati da izdvoji više miliona dolara, a na odštetu možda i celih 15 miliona! Uz sve to, sada već bivši američki predsednik je u ozbiljnim finansijskim problemima, njegove firme su na ivici propasti, a svi su mu okrenuli leđa.

RepublikaFoto: Tanjug
Srđan Perišić

Kako za Srpski telegraf objašnjava profesor geopolitike Srđan Perišić, ovo je nezapamćena hajka na jednog bivšeg predsednika i presedan koji se ne pamti u američkoj istoriji.

- Satanizacija i demonizacija Trampa se nastavlja s ciljem da se pronađe izgovor da se on uhapsi. Cilj je potpuno ga ukloniti iz javnog i političkog života. To je počelo već drugi dan posle izbora, kada su mediji prekinuli njegov govor, uz konstataciju da laže, usledilo je gašenje njegovih profila na društvenim mrežama, a sada će ti udari biti još žešći. Biće tu iskonstruisanih afera iz domena politike, njegovog biznisa i njegovog upravljanja državom, a sve sa samo jednim ciljem - da završi iza rešetaka - kaže profesor Perišić.

Objašnjavajući zašto on prolazi hajku kao ni jedan predsednik pre njega, naš sagovornik kaže da je Tramp probudio jedan veliki deo Amerike, pre svega srednju klasu i radnike, i to treba hitno zaustaviti.

RepublikaFoto: AP/Evan Vucci
Donald Tramp

- Za Trampa je glasalo skoro 90 miliona Amerikanaca i to onaj deo građana koji živi duboko u kontinentalnom delu zemlje i koji je poslednjih četiri, pet decenija bio skrajnut. Za njega su glasali čak i radnici, iako su oni tradicionalno ranije uvek glasali za demokrate. On je probudio tradicionalni deo Amerike i zato se oni plaše Trampa i kad nije na vlasti - dodaje naš sagovornik.

Tramp: Zbogom, ali nadam se da nije zauvek!

Tramp je iz Bele kuće izašao nešto pre osam sati ujutru po vašingtonskom vremenu sa suprugom Melanijom.

- Volim američki narod. Ovo je zbogom, ali nadam se da nije zauvek. Vratićemo se na neki način. Odajem poštu svima koji su preminuli od kineskog virusa. Da nije bilo pandemije, imali bismo najbolje rezultate dosad. Ali i sada su cene akcija na berzama jače, tek ćete da vidite sjajne rezultate našeg rada. Naša ekonomija će uzleteti kao raketa. Nadam se da vam neće podići porez, ali ako povećaju, upozorio sam vas na to - sa osmehom je rekao Tramp u bazi Endruz u Merilendu dok su okupljeni uzvikivali: "Amerika, Amerika".

Ispraćen je uz vojnu paradu i 21 plotun, što je jedna od najvećih vojnih počasti u SAD. Nakon toga otputovao je u privatno odmaralište Mar a Lago, u svoju rezidenciju u Palm Biču u Floridi, i to upravo predsedničkim avionom, koji će potom biti na raspolaganju Džou Bajdenu.

U prilog njegovoj tezi govori i pisanje Njujork tajmsa, koji je pobrojao kredite i kazne koje mora da plati Tramp. Naime, njemu preti kazna od 100 miliona dolara zbog utaje poreza i niz drugih tužbi. Uz to, već iduće godine mora da plati kredit od 100 miliona dolara koji je podigao na osnovu hipoteke na njujoršku kulu Tramp, sledeće će morati da vratiti 125 miliona dolara za golf centar u Floridi, a 2024. još 170 miliona dolara za hotel u Vašingtonu, nabrojao je Njujork tajms.

Posluga dočekala Bajdena u Beloj kući

Prvi put za poslednjih 150 godina Tramp, kao odlazeći američki predsednik, neće prisustvovati inauguraciji naslednika Bajdena. Portparol Bele kuće potvrdio je da je Tramp Bajdenu ostavio tradicionalno pismo u ovalnom kabinetu Bele kuće. Protokol i tradiciju dugu 70 godina prekršila je i sada već bivša prva dama Amerike Melanija Tramp, koja nije dočekala naslednicu Džil Bajden i pokazala joj privatne odaje u Beloj kući. Mimo svih protokola Bajdena i njegovu suprugu u Beloj kući je dočekala posluga.

Gde je kofer?

Nedolazak Trampa na inauguraciju Bajdena imao je uticaj i na jedan od najvažnijih detalja - predaju nuklearnog kofera novom šefu Bele kuće. Zvanično, nema objašnjenja kako će Tramp predati Bajdenu nuklearni kofer, koji služi američkom predsedniku da u svakom trenutku može da lansira nuklearne rakete, a nosi ga vojni pomoćnik koji je non-stop uz predsednika. Obično bi kofer bio predat drugom pomoćniku koji stoji pored novoizabranog predsednika na inauguraciji, u ovom slučaju Bajdena, dok polaže zakletvu.

Tramp osniva Patriotsku stranku

Donald Tramp razgovarao je sa saradnicima o pokretanja nove političke stranke koja bi se navodno zvala Patriotska stranka. On je to nagovestio i u oproštajnom govoru.

- Sada, kada se pripremam da predam ovlašćenja novoj administraciji, želim da poručim da je pokret koji smo započeli samo početak - rekao je on.

 

 

 

Kako za naš list kaže profesor Perišić, osnivanje ove stranke je potpuno izvesno.

- Dvopartijski sitem bio je zasnovan na konsenzusu prihvatanja globalizacije. Pojavom Trampa to je konačno razotkriveno i deo naroda koji je stao uz njega se pobunio protiv toga. Čim je društvo tako podeljeno stvaraju se uslovi za stvaranje treće stranke, posebno što je Tramp i među svojim republikancima imao neprijatelje. Ova nova treća stranka pod njegovim rukovodstvom mogla bi da napravi veliki proboj na političkoj sceni zato i hoće da hapse Trampa - objasnio je Perišić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading