Mišel: Ubrzanje vakcinacije širom EU je naš apsolutni prioritet

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.01.2021

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nabavka vakcina za Zapadni Balkan biće jedna od tema razgovora lidera EU na sastanku 21. januara, najavljeno je večeras u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Šarl Mišel

- Trebalo bi da razgovaramo o saradnji sa trećim zemljama u vezi sa vakcinama koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledaćemo kako možemo da pomognemo našim partnerima u susedstvu i šire - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

U pozivnom pismu liderima zemlja članica EU, uoči video konferencije zakazane za četvrtak u 18 časova, Šarl Mišel navodi da će se na sastanku razgovarati i o kampanji vakcinacije unutar EU.

- Ubrzanje vakcinacije širom EU je naš apsolutni prioritet - navodi Mišel.

Pored rasprave o nabavci i raspodeli vakcina širom EU 27 i u susedstvu, Šarl Mišel najavljuje i razgovor o sertifikatima o vakcinaciji.

- Razgovaraćemo o prikladnosti zajedničkog pristupa sertifikaciji, kao i, ako je potrebno, pod kojim okolnostima se mogu koristiti takvi sertifikati - poručio je Mišel.

Predsednik Evropskog saveta ocenjuje da trenutna situacija sa zarazom kovid19 u Evropi zahteva najveći opez.

On poziva da se i pored početak vakcinacije nastve obimna testiranja i praćenja kontakata, ali i omogući prekogranično kretanja unutar EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading