ŠPIGL OTKRIVA: Sve više plaćenika u neonacističkom bataljonu "Azov"

Autor: blic.rs

Svet

12.11.2017

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neonacistički bataljon "Azov" ukrajinskih oružanih snaga sve je popularniji u Evropi, posebno u Nemačkoj i sada se više od 2.500 stranih plaćenika bori u njihovom sastavu na istoku Ukrajine, što je trostruko više nego 2014. godine, piše nemački dnevnik "Špigl".

RepublikaFoto: youtube.com/TruNews
Sve ih je više: Pripadnici bataljona "Azov"

Prema pisanju lista, pripadnici bataljona "Azov" dele letke za regrutaciju novih članova na neonacističkim mitinzima širom Evrope.

- Sve ukazuje na to da je njihova reklamna kampanja efikasna jer se sve više plaćenika pridružuje kako bi "spasili Evropu od izumiranja" - piše magazin.

Leci su navodno podeljeni među posetiocima rok-festivala u Temaru u nemačkoj pokrajini Tiringiji. Na fotografijama su neonacisti u uniformama i oznakama "Azova".

Nakon puča 2014. godine militanti iz bataljona "Azov" su se organizovali i ušli su u sastav ukrajinske Nacionalne garde i bore se u samoproklamovanim republikama Donjeck i Lugansk.

Jedinicu je osnovao lider pokreta "Ukrajinski patriot" Andrej Biolecki, koji je u nacionalističkim krugovima poznat i po nadimku "Beli vođa".

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov pokušao je da bataljon "Avazov" uvrsti u program obuke koju vode jedinice američke vojske na zapadu Ukrajine, ali je 2015. godine Predstavnički dom SAD jednoglasno usvojio nacrt zakona kojim se zabranjuje obuka i naoružavanje ove grupacije.

U tekstu se navodi da je bataljon "otvoreno neonacistički" i fašistički" i američkim instruktorima se zabranjuje da ih obučavaju ili naoružavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading