Likuju lobisti Prištine, Tramp izgubio i Senat!

Autor:

Svet

08.01.2021

05:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokrate Džoa Bajdena imaće prevlast i u Senatu SAD, pokazuju rezultati izbora za dva upražnjena mesta, održani 5. januara. Mada ne treba ništa unapred tvrditi, za Srbiju to baš i nije dobra vest...

RepublikaFoto: AP Photo/Alex Brandon
Donald Tramp

Naime, da su Trampovi republikanci zadržali vlast u Senatu, koji ima ogromna ovlašćenja u SAD - odobrava ključne odluke, posebno spoljnopolitičke, potvrđuje imenovanja članova administracije, budžet, međunarodne sporazume - mnogo bi lakše bilo obuzdati pojedine jastrebove u Stejt departmentu, koji će, sasvim je moguće, biti naklonjeni Prištini.

Dvoje republikanaca, međutim, tesnom razlikom izgubilo je na glasanju u Džordžiji i sada Demokratska i Republikanska stranka imaju po 50 senatora. Začkoljica je u tome što u tom pata karte sistemu presuđuje glas potpredsednice SAD, u ovom slučaju Kamale Haris, pa će demokrate moći da izglasaju šta god žele.

Srpski telegraf pisao je 19. decembra o izuzetnom značaju glasanja u Džordžiji, pod simboličnim naslovom "Jedan glas Srbiji za spas". Odnosilo se to na činjenicu da je bilo dovoljno da samo jedan kandidat republikanaca (pogledajte okvir) pobedi i oni bi nastavili da vladaju Senatom i nova administracija bi s tim i te kako morala da računa. Sve zvuči još lošije kada se zna da je Džordžija pune tri decenija bila naklonjena republikancima.

Izbori u Džordžiji

* izbori u Džordžiji održani su za dva senatorska mesta

* pre ovog glasanja republikanci su imali 50, a demokrate 48 mesta u Senatu

* dovoljna je bila pobeda jednog republikanca da Trampova stranka zadrži vlast u Senatu

* oboje republikanskih kandidata, Dejvid Perđu i Keli Lefler, izgubilo je od konkurenata iz Demokratske stranke, Džona Osofa i Rafaela Vornoka

* razlika u glasovima bila je minimalna. Perđu je, recimo, izgubio za 16.000 glasova

Nemanja Starović iz Centra za društvenu odgovornost rekao je za Srpski telegraf da su izbori u Džordžiji od velike važnosti.

- Prevlast u Senatu bi omogućila Bajdenu daleko veću slobodu delovanja, bez potrebe za teškim kompromisima s političkim rivalima iz Republikanske stranke, kako na unutrašnjem planu tako i kada govorimo o spoljnoj politici SAD - objasnio je Starović pre glasanja u Džordžiji.

Ako je za utehu, kako su isticali sagovornici našeg lista, zahvaljujući angažovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, naša zemlja je obezbedila saveznike na obe strane američke političke scene. Stoga, kažu, osnovano se možemo nadati da će politika Vašingtona u odnosu na kosovsko pitanje nastaviti da bude koliko-toliko uravnotežena. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading