OKRENULI LEĐA: EU više ne priznaje Gvaida kao predsednika Venecuele

Autor: Tanjug, Republika

Svet

06.01.2021

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlade 27 zemalja članica EU više ne priznaju Huana Gvaida za legitimnog predsednika Venecuele nakon što je izgubio čelnu poziciju u parlamentu te zemlje, ali ne priznaju ni aktuelnog šefa države Nikolasa Madura

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Huan Gvaido

Od spornih izbora 2018. godine do danas, SAD i Velika Britanija priznaju Gvaida za šefa države uprkos tome što je Maduro na njima ponovo izabran.

U današnjem saopštenju iz sedišta EU upućene su pretnje dodatnim sankcijama Venecueli zbog kršenja prava i odsustva demokratije, prenosi Rojters.

EU smatra Gvaida za jednog od "predstavnika prethodnog saziva parlamenta", a tek održane izbore ocenjuje kao "nameštene".

Nov parlamentarni saziv, koji je danas počeo da radi, kontrolisaće pristalice Madura, a iz EU poručuju da oni i dalje vide Gvaida kao najznačajnijeg borca za demokratiju, ali s obzirom da više ne kontroliše parlament, ne može se smatrati legitimnim šefom države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading