ČEKA LI GA MILOŠEVIĆEVA SUDBINA!? Šest najvećih opozicionih partija u Mađarskoj zajedno izlaze na crtu Orbanu! CRNO MU SE PIŠE, AKO IZGUBI!

Autor: Informer, Republika

Svet

24.12.2020

23:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest najvećih opozicionih partija u Mađarskoj nedavno su odlučile da zajedno izađu na parlamentarne izbore 2022. godine i stanu na crtu sadašnjem mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i vladajućoj stranci Fides.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ovakav razvoj događaja u Mađarskoj podseća na ujedinjenje opozicije u Srbiji 2000. godine kada je s vlasti srušen Slobodan Milošević.

Predizbornu koaliciju u Mađarskoj formirale su levo-liberalna demokratska koalicija (DK), Socijaldemokratska mađarska socijalistička partija (MSZP), liberalna stranka Momentum, desničarska stranka Jobik, ekološka partija Politika može biti drugačija (LMP) i levičarska stranka Dijalog.

Oni navode da im je cilj postizanje "nezavisne i ponosne Mađarske u kojoj može normalno da se živi".

Opozicija za Orbanovu vladu tvrdi da je autoritativna i korumpirana, a oni sami nameravaju da ispune obećanje o demokratskoj revoluciji od pre 30 godina - obećanje o slobodi i prosperitetu, prenela je agencija DPA.

Orban je od 2010. godine ostvario tri velike pobede na izborima, a njegov Fides okuplja širok politički spektar birača od centra sve do krajnjih desničara. Orban je ekonomskom politikom uspeo da privuče i deo nekadašnjih pristalica levih partija.

Opozicija u Mađarskoj dugo nije znala kako da mu se suprostavi, ali je lokalnim izborima prošle jeseni na mnogim mestima izašla sa zajedničkim kandidatima, što se pokazalo uspešnim čak i u Budimpešti.

Dogovor opozicionih stranaka dolazi veoma rano, godinu i po dana pred izbore, a spektar partija u opozicionom savezu proteže se od levo-progresivnih preko liberalno-zelenih do nacionalno-konzervativnih.

Orbanova vlada već duže vreme trpi kritike  međunarodne zajednice i opozicije zbog, kako navode, nedemokratskog ponašanja, neravnopravne političke borbe i ograničavanja medijskih sloboda. Sve te optužbe mađarski zvaničnici su odbacili.

Pogođen i gej aferom!

Međutim, sada je vladajuća stranka pogođena novom aferom koja je protresla celu Evropu. 

Jožef Sajer, jedan od osnivača Fidesa i poslanik u Evropskom parlamentu, Orbanov dugogodišnji prijatelj koji se nije libio da u javnost izlazi sa ekstremno homofobnim stavovima, uhvaćen je u Briselu na gej orgijama, ilegalno organizovanim usred zabrane okupljanja za vreme pandemije virusa korona.

Prema anketama, opozicione stranke imaju šansu da na izborima poraze Orbana. Da se izbori održavaju sada, ujedinjena opozicija dobila bi 41 odsto glasova, a Fides 39 odsto, pokazalo je prošlonedeljno istraživanje Instituta Median.

 
Međutim, do izbora na proleće 2022. godine ima još skoro godinu i po dana. To ostavlja dovoljno vremena i Orbanu, kao i opoziciji, za pripremu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading