SLOBODA: Predsednica katalonskog parlamenta dala kauciju od 150.000 evra

Autor: Tanjug

Svet

10.11.2017

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smenjena predsedavajuća katalonskog parlamenta Karme Forkadelj danas je platila kauciju od 150.000 evra i biće puštena iz pritvora nakon što je provela jednu noć u njemu, saopštio je španski Vrhovni sud, prenosi Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karme Forkadelj

Agencija podseća da je Forkadeljova bila među šest smenjenih katalonskih parlamentaraca koji su juče svedočili pred Vrhovnim sudom u vezi sa njihovom ulogom u naporima za proglašenje nezavisnosti regiona koje je Madrid zabranio.

Ostalih petoro parlamentaraca je oslobođeno juče, od čega je četvoro njih platilo kauciju.

U saopštenju Vrhovnog suda navedeno je da su primili uplatu kaucije za Forkadeljovu i da će neimenovani zvaničnik otići u pritvorsku jedinicu kako bi je oslobodio.

Ministar spoljnih poslova Španije Alfonso Dastis izjavio je prethodno da će vreme pokazati da li će Forkadeljova prestati da deluje van okvira ustava kada bude oslobođena, kao što je navodno obećala.

Dastis je rekao za Kope radio da "ostaje da se vidi da li će ona održati svoju reč" i naglasio da, ukoliko to ne učini, očekujuje da sudija preispita svoju odluku o njenom oslobađanju.

Sudija španskog Vrhovnog suda odredio je sinoć da se predsednica Forkadelj pusti na slobodu uz kauciju od 150.000 evra, ali da će se nastaviti istraga o njenoj ulozi u organizovanju zabranjenog referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine.

Četvoro poslanika regionalnog parlamenta takođe je pušteno na slobodu uz kauciju od 25.000 evra.

Forkadeljova i pet poslanika regionalne vlade svedočili su pred sudom povodom optužbi za pobunu, nasilje i zloupotrebu javnih fondova.

Špansko tužilaštvo tražilo je zatvor za nju i tri poslanika.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading