PALA NAJVEĆA ZAPLENA "BELOG" IKADA!

Autor: Republika

Svet

09.11.2017

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija u Kolumbiji zaplenila je neverovatnih 12 tona kokaina među članovima najveće kriminalne bande, što je najveća zaplena ikada u dugotrajnoj brobi države protiv trgovine drogom, rekao je predsednik Huan Manuel Santos.

Foto: Tanjug/AP
Tokom ove godine zaplenjeno je 362 tone kokaina

Santos je procenio da zaplenjena droga na američkom tržištu vredi oko 360 miliona dolara. Ipak, tolika količina mogla bi se razbiti na 11 miliona paketića po gram koji se na ulici prodaje po ceni i do 60 dolara, pa bi ulična vrednost ovolike zaplene mogla dostići i 660 miliona dolara.

- Zahvaljujući policijskoj akciji uz pomoć starnih agenata iz prijateljskih zemalja, napravljena je najveća zaplena u istoriji zemlje - rekao je Santos.

On je zaplenjenu drogu povezao sa bandom poznatom kao Zalivski klan koji je postao jedna od najvećih pretnji bezbednosti od kada je 2016. potpisan mir sa gerilcima FARK.

Santos, koji napušta funkciju sledeće godine, obećao je da će poslati 80.000 vojnika i policajaca u područja koja su držali pripadnici FARK u nastojanju da spreči formiranje novih bandi za trgovinu drogom.

Tokom trodnevne operacije uhapšeno je četiri osobe.

Zalivski klan vodi Dairo Antonio Usunga, poznat kao Otoniel. SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja ili smrti.

Pored trgovine drogom, banda se bavi i ilegalnim rudarstvom, a oko 1.500 njenih članova ranije je služilo u redovima ultradesničarskih paravojnih formacija.

Kolumbija je jedan od vodećih svetskih proizvođača kokaina sa proizvodnjom od oko 910 tona godišnje, navodi američka administracija za suzbijanje narkotika. Policijko odeljenje za narkotike ove godine je zaplenila 362 tone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading