"NE BOJIM SE GASNE KOMORE" Provaljena šifra Zodijak ubice iz San Franciska: Misteriozni zlotvor inspirisao i snimanje dva filma!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.12.2020

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šifra od 340 znakova "provaljena" je 51 godinu nakon što ju je takozvani Zodijak ubica navodno poslao u San Francisco Kronikl, potvrdio je FBI.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ubica, koji nikada nije uhvaćen, ubio je pet ljudi nožem i vatrenim oružjem u Zalivskoj oblasti San Franciska krajem 1960-ih, podseća BBC.

"Nadam se da se zabavljate u pokušaju da me uhvatite. Ne bojim se gasne komore, jer će me pre toga poslati u raj, jer sada imam dovoljno robova da rade za mene", kaže se u poruci, što ne baca nikakvo svetlo na identitet ubice.


Poruka je bila jedna od nekoliko poslatih novinama tokom perioda ubistava.

U videu koji je objavio na Jutjubu, dizajner iz Virdžinije Dejvid Orančak kaže da je razbio šifru zajedno s australijskim matematičarom Semom Blejkom i Belgijancem Jarlom van Ejkom, upravnikom skladišta i softverskim inženjerom za razbijanje kodova.

Tim, koji je koristio ljudsku domišljatost i softver za dešifrovanje poruke, posvetio je svoje napore žrtvama i rođacima ubijenih.

 

 

 


Prema San Francisko Kroniklu, ovo nije prva kodirana poruka koja se pripisuje ubici. Još dve treba dekodirati - od kojih jedna može sadržati ime ubice.

Serija ubistava započela je u decembru 1968. godine kada su muškarac i žena ubijeni u svom automobilu. U julu 1969. godine još jedan muškarac i žena su ranjeni, ona je podlegla povredama, ali je on preživeo.

Kasnije te godine, jedan par je izboden nožem pored jezera - a muškarac je preživeo. U oktobru 1969. godine u San Francisku je ubijen vozač taksija.

 

 

Foto: Ilustracija

Ubica, koji nikada nije optužen ili identifikovan, tvrdio je u pismu novinama da je ubio 37 ljudi, ali istražitelji su radili na osnovu ukupno sedam žrtava, od kojih je pet ubijeno.

Ubistva su inspirisala dva filma - Zodijak, u kojem je glumio Robert Dauni Džunior, i Prljavi Hari 1971. godine, u kojem je Klint Istvud glumio detektiva u San Francisku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading