RAT FARMAKOMAFIJE: Pandemija koronavirusa kao izvor OGROMNE zarade!

Autor:

Svet

08.12.2020

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeće zapadne, ruske i kineske kompanije spremile cepiva protiv KOVID-19, bogate zemlje rezervisale milijarde doza, a siromašnima obećana cena od tri dolara po dozi.

Foto: Ilustracija

Pandemija koronavirusa donela je pravi rat velikih farmaceutskih kompanija oko tržišta vakcina protiv KOVID-19, bogate zemlje su rezervisale milijarde doza zapadnih, ruskih i kineskih cepiva, dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da za 92 države sa malim i srednjim prihodima cena doze neće biti viša od tri dolara.

Problem je u tome što je globalnoj inicijativi SZO "Kovaks" (Covax) od giganata pristupila samo švedska kompanija "Astrazeneka", ali ne i američke "Fajzer" i "Moderna". Očigledno je "Astrazeneka", koja sa britanskim univerzitetom Kembridž pravi sopstvenu vakcinu protiv korone, darežljivim pristupom i najavom da ni u Americi dozu neće naplaćivati više od jednog dolara razbesnela konkurenciju, pa postoje teorije da je zato njena vakcina došla na loš glas. Prvo je tokom testiranja u Velikoj Britaniji jedan od volontera oboleo od meningitisa, a potom se pojavila i vest o smrti osobe koja je u Brazilu primila probnu vakcinu "Astrazeneke" i univerziteta Kembridž.

Akcije "Astrazeneke" juče su pale na berzi nakon što je objavljeno da će ona, umesto planiranih 30 miliona doza, britanskom tržištu do kraja godine isporučiti svega četiri miliona, a tu rupu je iskoristio "Fajzer", čijih je 800.000 doza vlada u Londonu počela da daje stanovništvu.

Kampanja protiv ruske vakcine

RepublikaFoto: printscreen

U zapadnim medijima, pogotovo britanskim, mesecima je vidljiva kampanja protiv ruske vakcine sputnik V, za koju Moskva tvrdi da joj je efikasnost iznad 95 odsto. Cena doze ove vakcine na međunarodnom tržištu biće ispod deset dolara, a potrebne su dve doze.

LAKOMI KANAĐANI

Koliko je jagma bogatih za vakcinama velika svedoči i potez Kanade, koja je rezervisala nekoliko puta više doza vakcine nego što joj je neophodno za sve stanovnike. Ta država je među nekolicinom zemalja koje su rezervisale milijarde doza pre nego što su stigli podaci o kasnim fazama ispitivanja, osiguravajući na taj način pristup čak i ako se samo jedna ili dve vakcine pokažu efikasnim. Kanada sada razmišlja da, kako joj naručene vakcine ne bi propale, donira te dodatne doze putem "Kovaksa".

Američki predsednik Donald Tramp trebalo bi da potpiše predsednički ukaz kojim bi se osiguralo da Amerikanci dobiju prioritetan pristup vakcinama, a Poljska, koja je glavni saveznik Vašingtona u istočnoj Evropi, kupila je više od 60 miliona doza od šest proizvođača, što je skoro duplo više nego što ima stanovništva. U Izrael će prva isporuka "Fajzerovih" vakcina stići sutra i biće data najpre starijima, a zatim drugim visokorizičnim grupama. Ranije je dogovoreno da u Izrael bude isporučeno osam miliona vakcine, koju je "Fajzer" razvio zajedno sa "Bajoentekom". Južna Koreja je saopštila da je potpisala ugovore o nabavci vakcina za 44 miliona ljudi sledeće godine, ali neće žuriti sa davanjem vakcine sve do druge polovine 2021. da bi vremenom mogla da posmatra eventualne neželjene posledice.

TURCI UZELI KINESKU

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča izjavio je juče da bi ova zemlja mogla da započne vakcinaciju kineskom vakcinom kompanije "Sinovak" do kraja meseca, nakon što se završi analiza za dobijanje dozvole. On je rekao da je Turska sa 83 miliona stanovnika želela da kupi više vakcina od Kine, ali da to nije uspela i da je zato tražila vakcine od Rusije i drugih dobavljača dok domaća proizvodnja ne zadovolji potražnju. Turska je u pregovorima i sa "Fajzerom" i "Bajoentekom" oko vakcina.

- Oni su rekli da mogu da obezbede 25 miliona doza 2021. - kazao je Koča.

Indonezija je objavila da trenutni podaci o ispitivanjima vakcine protiv korone kineskog "Sinovaka" pokazuju do 97 odsto efikasnosti. Ranije je ova zemlja najavila da će, kada klinički testovi budu gotovi, ako se dobije pozitivan rezultat, proizvodnju te vakcine započeti državna farmaceutska kompanija i da planira proizvodnju 100 miliona doza.

MILIJARDE DOLARA SAMO KAPLJU

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

- "Fajzer" i "Bajoentek" - maloprodajna cena 19,5 dolara za dozu (potrebne dve), vlada SAD za 1,95 milijardi dolara kupila 100 miliona doza za prvi talas vakcinacije, koju neće naplaćivati

- "Moderna" će naplaćivati od 10 do 50 dolara po dozi, u zavisnosti od količine koja se naruči, u EU će cena jedne doze verovatno biti ispod 25 dolara

- "Astrazeneka" ima potpisan ugovor s američkom vladom vredan 1,2 milijarde dolara za isporuku 300 miliona doza, što je četiri dolara po jedinici cepiva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ala

09.12.2020 08:25

Da li da očekujemo i nove drugačije viruse? Naprave virus pa naprave vakcinu. I zarade milijarde.