(FOTO) Scene iz Pariza kao da je GRAĐANSKI RAT: Anarhisti izašli na ulice, pale automobile, razbijaju izloge

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

05.12.2020

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na protestu protiv policijske brutalnosti i planova bezbednosne politike predsednika Emanuela Makrona, grupa anarhista je ispalila je pirotehnička sredstva na policiju, razbila izloge prodavnica, zapalila automobile i barikade, a na nasilje demonstranata policija je odgovorila upotrebom suzavca i hapšenjima, javlja Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kordon policije

Protesti su u početku bili mirni, a demonstranti su šetali ulicama Pariza nosceći transparente "Francuska - zemlja policijskih prava" i "Povucite zakon o bezbednosti".

Policija je saopštila da je do sukoba došlo kada se oko 500 pripadnika Crnog bloka priključilo protestima, praveći nerede na ulicama Pariza, prenose lokalni mediji. Do 17 časova uhapšeno je 30 ljudi.

Foto: Tanjug/AP
Uhvaćen demonstrant

Protesti su održani i u Marseju, Lionu, Lilu i drugim gradovima u Francuskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Anarhisti beže od suzavca

Nasilni sukobi između demonstranata i policije dogodili su se na sličnom protestu koji je u Parizu održan prošlog vikenda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Veliki broj pripadnika žandarmerije na ulicama Pariza

Makronova stranka je ove nedelje saopštila da će načiniti izmene predloženog zakona koji nastoji da ograniči deljenje fotografija i snimaka policijskih službenika, nakon što je naišao na snažan otpor javnosti i levice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Anarhisti

Nezadovoljstvo javnosti eskaliralo je krajem novembra nakon što je nekoliko policijskih službenika pretuklo muzičkog producenta afričkog porekla Mišela Zeklera, a za ovaj incident građani su saznali nakon što je na internetu objavljen snimak na kojem je on zabeležen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žandarmerija pod punom ratnom opremom

Kritičari tvrde da bi originalni predlog zakona omogućio da zloupotreba ovlašćenja od strane policijskih službenika prođe nekažnjeno, a koje mnogi aktivisti za ljudska prava otpužuju za rasizam. Mnogi tvrde da čak i izmenjen predlog zakona ne predstavlja napredak u tom pravcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading