PRVA MISIJA LUNARNE ISTRAŽIVAČKE SONDE U POSLEDNJE 44 GODINE: Kinezi pokupili uzorke sa površine Meseca!

Autor:

Svet

03.12.2020

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je juče saopštila da je njena najnovija lunarna sonda Čang'e 5 uzela uzorke sa površine Meseca i zatvorila ih u svemirsku letelicu spremnu za povratak na Zemlju, što je prvi put da je neka država izvela ovakvu misiju u poslednje 44 godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo je treća kineska sonda koja je sletela na Mesec i još jedna je u nizu sve ambicioznijih misija koje obavlja svemirski program Pekinga, koji takođe ima sondu na putu ka Marsu. Čang'e 5 je u utorak sleteo na Okean oluja na Mesečevoj strani bližoj Zemlji u prvoj misiji donošenja lunarnih uzoraka od 1976. godine. Iz kineske nacionalne svemirske uprave saopšteno je da je sonda "završila uzorkovanje na Mesecu i uzorci su zapečaćeni u svemirskoj letelici".

Prilikom povratka na Zemlju Čang'e 5 bi trebalo sredinom decembra da sleti na travnjake kineskog regiona Unutrašnja Mongolija, gde su i prethodno sletale svemirske letelice Šendžou sa posadom još otkako je Kina prvi put poslala čoveka u svemir 2003. godine i postala treća zemlja posle Rusije i SAD kojoj je to pošlo za rukom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading