Vlada Velike Britanije napravila istorijsku odluku: Odobrena je Fajzer/BioNtek vakcina protiv koronavirusa

Autor:

Svet

03.12.2020

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska vlada saopštila je da je danas odobrena upotreba vakcine protiv koronaviursa Fajzer/BioNtek koja će građanima biti dostupna od sledeće nedelje, javljaju mediji sa ostrva.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Vlada je danas prihvatila preporuku Nezavisne regulatorne agencije za lekove i zdravstvo da odobri upotrebu vakcine protiv kovid-19 kompanija Fajzer/BioNtek - rekao je portparol vlade. 

On je naveo da će "vakcina biti dostupna u celoj Velikoj Britaniji od sledeće nedelje"

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila vakcinu nemačke kompanije BioNTek i američkog giganta Fajzer. Ta odluka čini Britaniju jednom od prvih zemalja koja je započinje vakcinaciju protiv koronavirusa. 

Generalni direktor Fajzera Albert Burla izjavio je da je odluka britanskih vlasti "istorijska".

Kako prenosi Bi-Bi-Si, prvo će se vakcinisati oni kojima je vakcina najpotrebnija, poput starijih građana u staračkim domovima.

 

Velika Britanija je već naručila 40 miliona doza, što je dovoljno da se vakciniše 20 miliona ljudi. 

Bi-Bi-Si navodi da će uskoro biti dostupno oko 10 miliona doza, s tim što prvih 800.000 stiže u VB u narednim danima.

Britaski medij podseća da je ovo vakcina koja je najbrže prešla put od "koncepta do realnosti", pošto je za njeno stvaranje i stavljanje u upotrebu utrošeno samo deset meseci.

Podsetimo, predstavnici kompanije Fajzer juče su predali dokumentaciju Agenciji za lekove i medicinska sredstva kako bi ova vakcina bila odobrena i u našoj zemlji. S obzirom na to da će u Britaniji imunizacija krenuti već naredne nedelje, to će biti značajno iskustvo za naše stručnjake kako bi što bolje procenili dejstvo vakcine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading