ITALIJA USKORO NAPUŠTA EU? Skoro POLOVINA ispitanika na Apeninima za ITELEGZIT!

Autor:

Svet

02.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje koje je televizija Juronjuz sprovela u zemljama "velike četvorke" Evropske unije Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji pokazalo je da se čak 45 odsto stanovnika Apeninskog poluostrva slaže s idejom Italegzita oko napuštanja EU na način na koji to već čini Velika Britanija kroz Bregzit.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ankete su obavljene sredinom jula ove godine, a u isto vreme u Italiji je formirana i nova politička partija Italegzit.

Nju je osnovao senator i TV voditelj Đanluiđi Paragone sa ciljem izlaska zemlje iz EU, a stranka je za ovih nekoliko meseci stigla do dva odsto podrške birača, prema podacima objavljenim sredinom novembra, time pretekavši po popularnosti manje proevropske partije u Italiji.

Portparol Italegzita Serđo Montanaro izjavio je tokom proteklog vikenda za britanski Dejli ekspres da Italijani, kao i Britanci, žele da napuste EU, koju je nazvao kavezom i da im je cilj da za manje od dve godine započnu proces izlaska Italije iz Unije.

- Naš cilj jeste da napustimo EU, i to je moguće. Potrebna je politička volja za to. Italijani, baš kao i Britanci, žele da izađu iz ovog kaveza - kazao je Montanaro.

On je naveo da je plan Italegzita prilično jednostavan i zavisi od ulaska u parlament ljudi koji žele da napuste EU.

- Nedavno su prikupljeni potpisi, ali oni su besmisleni jer na kraju samo skupljaju prašinu. Nameravamo da sve uvedemo u parlament - rekao je on.

Portparol Italegzita naveo je da, kada bi oni bili na vlasti, prvo što bi uradili bilo bi pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma EU, koji omogućava istupanje članice.

- Onda bismo uveli paralelnu valutu uz evro i bile bi potrebne dve godine da se stvarno napusti blok - naveo je Montanaro.

Inspirisani Faražom, liderom Bregzita

Montanaro je kazao da je Italegzit inspirisan liderom Bregzita Najdželom Faražom, bivšem evroparlamentarcu čije se delovanje protiv Brisela smatralo ključnim za pokretanje britanskog izlaska iz EU.

- Mnogo mu se divimo. Za ljude koji žele da napuste EU, i to ne samo za Italijane već i za Holanđane, Francuze i Grke, on je oličenje sposobnosti za tako nešto - rekao je o Faražu portparol Italegzita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading