BEZ PREMCA JE STVARNO! Kim ljut zbog korone, zabranio ribolov, ubio dva čoveka i zatvorio Pjongjang

Autor: Blic, Republika

Svet

29.11.2020

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski lider Kim Džong Un besan je zbog pandemije i pada ekonomije, tvrde južnokorejski obaveštajci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako je preneo AP, Kim je takođe naredio "iracionalne mere" kako bi se sprečilo širenje korona virusa, uključujući egzekuciju najmanje dvoje ljudi, zabranu ribolova i zatvaranje Pjongjanga.

Poslednje informacije iz "zatvorenog kraljevstva" dolaze od južnokorejskih parlamentaraca koji su razgovarali sa novinarima u petak, nakon privatnog sastanka sa Nacionalnom obaveštajnom službom (NIS).

Služba je obavestila zvaničnike da je jedan od dvoje pogubljenih bio dobro poznati vlasnik menjačnice u Pjongjangu, koji je navodno okrivljen za pad severnokorejske valute. Druga osoba je, kako prenosi “Biznis insajder”, važan zvaničnik vlade koji je uhvaćen u kršenju restriktivnih mera na robu iz inostranstva, uvedenih za vreme pandemije.

Ekonomija Severne Koreje je pod velikim teretom pandemije jer je zemlja bila primorana da zatvori granicu sa Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, još u januaru.

Prema podacima južnokorejskog Međunarodnog trgovinskog udruženja, severnokorejska trgovina sa Kinom smanjila se u septembru za 73 odsto i na putu je da padna za 80 do kraja godine.

Kim je uveo zabranu ribolova kako bi sprečio da se morska voda inficira virusom

Potpuni karantin je uveden u nekoliko regiona zemlje, uključujući prestonicu i severnu provinciju Čagang. Zaustavljen je i turizam.

Međutim, Severna Koreja još nije prijavila nijedan slučaj zaraze ili smrti od Kovida-19, iako je malo verovatno da je to istina. Kako se u laboratorijama širom sveta razvijaju vakcine, Kimova vlada je navodno pokušala da hakuje najmanje jednu farmaceutsku kompaniju južnog suseda, ali su ti pokušaji okončani neuspešno.

 

 

BEKim je takođe naredio svojim diplomatama u inostranstvu da ne učestvuju ni u kakvim situacijama koje bi mogle da isprovociraju Sjedinjene Američke Države jer je zabrinut da za budući stav novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena prema Severnoj Koreji.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bocan

30.11.2020 12:36

Netačno. Ubio je četvoro. Jedan nije držao propisno odstojanje u redu, dvojicu bez maske i jednog što ih nije opominjao.