KUKU NAMA! GLAVNI NEMAČKI VIRUSOLOG UPOZORAVA: Preti nam nova pandemija!

Autor:

Svet

27.11.2020

23:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački virusolog Kristijan Drosten upozorio je na opasnost novog virusa koji bi mogao da izazove pandemiju. Glavni virusolog berlinskog Šaritea rekao je da je virus MERS-KoV, prema njegovom mišljenju, kandidat za sledeću pandemiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Drosten je, nemačkom portalu Kapital, rekao da koronavirus od nauke dobija dovoljno pažnje i da se u vezi sa tim već sve čini. Zbog toga namerava, kako je objasnio, da uspostavi malu radnu grupu koja bi se posvetila novom virusu. Inače virus MERS (Middle East Respiratory Syndrome) pripada grupi koronavirusa i prvi put se pojavio 2012. na arapskom poluostrvu.

Kao i korona, i MERS izaziva infekcije disajnih organa, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija taj virus uvrstila među prioritetne bolesti, kojima se pridaje velika pažnja. Javlja se pretežno u zimskom periodu i manifestuje se simptomima poput povišene temperature, groznice kašlja, problema s disanje. Zapaljenje pluća je čest nalaz kod obolelih, kao i dijareja.

SZO: Jednogrbe kamile smatraju se glavnim izvorom infekcije

Prema podacima SZO, ovo je zarazna bolest koja se prenosi s inficiranih životinja na čoveka, ali poreklo virusa nije potpuno razjašnjeno. Na osnovu dosadašnjih ispitivanja veruje se da je najpre cirkulisao u populaciji slepih miševa, s kojih je u davnoj prošlosti prenet na kamile.

Dan zahvalnosti dovešće do haosa

Milioni Amerikanaca otputovali su da bi prisustvovali porodičnim okupljanjima povodom velikog praznika Dana zahvalnosti. Time su se oglušili o upozorenja stručnjaka da to ne čine zbog konstantnog rasta broja obolelih i umrlih od koronavirusa. Kako prenosi Glas Amerike, zbog ignorisanja apela stručnjaka strahuje se od novog talasa infekcije u decembru. Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i lokalne i federalne vlasti apelovali su na Amerikance da ostanu kod kuće i slave Dan zahvalnosti samo s onima s kojima žive. Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je ljude da praznik provedu u najužem krugu porodice i prijatelja.

Utvrđeno je da su sojevi izolovani kod kamila u nekoliko zemalja identični sojevima koji su izolovani kod obolelih osoba. Jednogrbe kamile smatraju se glavnim izvorom infekcije, ali na koji način dolazi do prenošenja virusa s ovih životinja na čoveka, još uvek nije razjašnjeno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Šta je bliskoistočni respiratorni sindrom

- Virusna respiratorna bolest koja je do sada registrovana u 25 zemalja

- U pojedinim zemljama Bliskog istoka (Saudijska Arabija, UAE, Katar, Jordan, Oman, Kuvajt...), Evrope (Turska, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Grčka, Norveška i Austrija), Afrike, Azije i SAD

- Izaziva je koronavirus MERS-CoV

- Dovodi do oboljevanja gornjih disajnih puteva

- Teža klinička slika javlja se kod odojčadi, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunim sistemom

- Može dovesti do upale pluća, kao i hroničnog bronhitisa

- Javlja se u pretežno zimskom periodu

- Prenošenja virusa među ljudima jeste ograničeno, što znači da se MERS-CoV prenosi između ljudi koji su u bliskom kontaktu, prvenstveno na osobe koje žive s inficiranom osobom, neguju ili leče obolele u zdravstvenim ustanovama, bez adekvatne prevencije i kontrole infekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading