TRAMPOVA AZIJSKA TURNEJA: Za 12 dana posetiće 5 zemalja - SVE IH JE UVREDIO

Autor: blic.rs

Svet

06.11.2017

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp trenutno boravi u Japanu, koji je prva stanica na njegovoj azijskoj turneji koja traje 12 dana. Zanimljivo je da je svaku državu koju treba da poseti on bar jednom uvredio.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kreće na turneju: Donald Tramp

- Mi (SAD) smo bili veliki siledžija, ali nismo bili pametni. Bili smo veliki glupi siledžija i svi su nas sistematski potkradali. od Kine do Japana do Južne Koreje do Bliskog istoka - rekao je on u intervjuu za Njujork tajms 2016. godine.

Japan

Govoreći na jednom mitingu u kampanji u Ajovi 2016. godine Tramp se žalio na japanski ustav koji brani državi da koristi vojnu silu osim u slučaju odbrane.

- Znate mi imamo sporazum sa Japanom, prema kojem, ako je Japan napadnut mi moramo da koristimo svu snagu i moć da ih branimo. Ako mi budemo napadnuti, Japan ne mora da radi ništa. Oni će moći samo da sede kod kuće i gledaju u Soni televizore, okej?

Takođe on je više puta optuživao Japan da "manipuliše valutama".

- Transpacifičko partnerstvo je napad na američko poslovanje. On ne sprečava Japan da manipuliše valutama. To je loš ugovor - rekao je Tramp 2015. godine.

On je i jednom prilikom privatne posete Japanu 1990-ih godina rekao da nema šanse da jede "jeb*nu sirovu ribu".

Kina

Predsednik SAD je u nekoliko navrata kritikovao Kinu da je "učinila malo da bi pomogla" rešavanju severnokorejske nuklearne krize.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Susret koji bi mnogo toga morao da promeni: Tramp i Si Đinping

Kao i Japan, Tramp je i Kinu optuživao za manipulaciju valutama. Iako je hvali ekonomski rast Kine, on ju je optuživao da je uspela "na račun" američkih radnika.

- Kina nas već godinama iskorišćava i to više tako ne može - rekao je Tramp.

Doduše, posle je promenio ploču i rekao da on nije govorio kako Kina manipuliše valutama i da misli da je Kina od velike pomoći pri rešavanju problema sa Severnom Korejom.

Vijetnam

Tramp je jednom prilikom rekao da je izbegavanje da se zarazi veneričnim bolestima bilo njegov "lični Vijetnam".

To je rekao dok se hvalio brojem žena sa kojima je imao seks. Na taj način ne samo da je uvredio državu Vijetnam, već i sve žrtve rata koji je trajao 19. godina.

Filipini

Američki predsednik je zapravo bio pun pohvala prema filipinskom predsedniku Rodrigu Duterteu, za koga je rekao da radi "veoma dobar posao" misleći na njegovo rešavanje problema sa dilerima droge na Filipinima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, Tramp je uvredio stanovnike Filipina, zajedno sa mnogim drugim kada je govorio o migrantima.

- Mi puštamo ljude iz terorističkih nacija da uđu (u SAD) jer ne smemo da ih pažljivo ispitamo... Imamo posla sa životinjama - rekao je on na mitingu u Portlandu 2016. godine.

Južna Koreja

Tramp je Južnu Koreju uvredio kada je rekao da je ona bila deo Kine.

- Kad govorimo o istoriji Kine i Koreje znate govorimo o hiljadama godina i mnogo ratova. A Koreja je zaista bila deo Kine - rekao je Tramp.

Njegovu sugestiju mnogi koji žive na Korejskom poluostrvu su shvatili kao duboko uvredljivu.

Takođe, Tramp je više puta kritikovao Južnu Koreju govoreći da je SAD brane, a od nje ne dobijaju ništa zauzvrat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading