SATELIT OTKRIO ČUDNE AKTIVNOSTI SEVERNE KOREJE: KIM OBUČAVA VOJSKU DELFINA?

Autor:

Svet

22.11.2020

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severnokorejski vođa Kim Džong Un optužen je da njegove pomorske trupe obučavaju delfine da bi ih koristile u vojne svrhe, što je već obavljano u sličnim programima koje su sprovodile američka i ruska vojska.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Un

Njuzvik prenosi da pomorski institut SAD (USNI), koji opisuje kao privatnu neprofitnu organizaciju kojoj je cilj debatovanje o američkoj nacionalnoj bezbednosti, tvrdi da satelitski snimci pokazuju da se objekti za obuku delfina nalaze u pomorskoj bazi u severnokorejskom lučkom gradu Nampo na zapadu te zemlje. Ovaj institut je objavio da se na snimcima vidi kako delfini plutaju i plivaju veoma blizu ratnih brodova i brodogradilišta. Neke fotografije datiraju još iz 2015, ali se razlikuju u odnosu na one koje su nastale prošle i ove godine. Prema USNI, čini se da postoje dva programa za delfine, a u jednom od njih se te životinje i uzgajaju. Navodi se da se u Nampu nalaze zatvoreni i otvoreni bazeni u kojima se jasno vide delfini.

Delfini se već poslednjih 60 godina koriste u vojne svrhe, a američka mornarica prva ih uvrstila u vojnu službu zajedno sa morskim lavovima. Oni se sada navodno koriste samo za otkrivanje mina, ali je program za sisare mornarice (NMMP), sa sedištem u kalifornijskom gradu San Dijegu, decenijama bio pod velom tajne. Verovalo se da su Amerikanci tu obučavali delfine da postavljaju mine i napadaju neprijateljske ronioce, a u to se veruje i dalje. Rusija takođe koristi slične metode, a veruje se da njena mornarica koristi beluga kitove za špijunske operacije, pa je jedna takva životinja opremljena malom kamerom navodno prošle godine otkrivena u vodama Norveške.

Zvanične potvrde da je i Severna Koreja počela da koristi delfine u vojne svrhe nema, ali su stručnjaci za to područje za Njuzvik izjavili da je moguće da su satelitski snimci otkrili upravo to.

- Zbog toga što im nedostaju finansijska sredstva, oni često prave oružje o kojem mi ne bismo ni razmišljali, a korišćenje delfina u vojne svrhe u tom kontekstu zaista ima smisla - kazao je američkom magazinu Hari Kazijanis, viši direktor korejskih studija u vašingtonskom centru za nacionalni interes.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading