PAO DOGOVOR: Kina i Rusija prave NAJJAČI PAKT!

Autor:

Svet

19.11.2020

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina i Rusija na pragu su da naprave najjači pakt dosad! Iako neće to otvoreno da kažu, usmeren bi bio protiv Sjedinjenih Američkih Država, ali i pojedinih zemalja zapadne Evrope, čiji su čelnici umislili da su vladari sveta i ljudskih života.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

Naime, ministar inostranih poslova Kine Van Ji saopštio je nakon telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim da kineske vlasti žele da objedine napore sa Rusijom za borbu protiv globalne hegemonije.

- Kineska strana namerava da nastavi saradnju sa Rusijom na visokom nivou, unapređuje kinesko-rusko partnerstvo. Kina je spremna da se rame uz rame bori sa Rusijom protiv jednostrane politike, protekcionizma i hegemonije određenih država, koje nanose udar međunarodnim odnosima i međunarodnom poretku - navodi sajt ministarstva spoljnih poslova Kine reči Van Jija.

Peking je zainteresovan za jačanje političkog dijaloga sa Moskvom i tešnju koordinaciju stavova po važnim pitanjima.

- Mi želimo da zajedno sa Rusijom zaštitimo naše zajedničke nacionalne interese, pravednost i ravnopravnost u celom svetu - rekao je Ji i dodao da će Kina zajedno sa Rusijom i u borbu protiv pandemije i u oporavak svetske ekonomije.

S druge strane, pravi primer uticaja velikih sila na kreiranje politike onakve kakva njima odgovara dogodio se baš na dan kad je Van Ji pričao o kinesko-ruskom partnerstvu. Komitet Generalne skupštine UN za socijalna i humanitarna pitanja usvojio je ukrajinsku rezoluciju, u kojoj se osuđuje kršenje ljudskih prava na Krimu od Rusije. Koautori rezolucije su Gruzija, Nemačka, SAD, Velika Britanija, Francuska, Letonija, Litvanija, Estonija i još nekolicina zemalja, a podržale su je 63 države, 85 je bilo uzdržano, a 22 zemlje su bile protiv. Srbija je bila odsutna.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin okarakterisao je ove optužbe o kršenju ljudskih prava kao fantastične insinuacije ukrajinske delegacije.

- Mogu to da ponovim i na čistom ukrajinskom: Ce brehnja (To je laž) - rekao je Kuzmin i podsetio "da je stanovništvo Krima iskoristilo pravo na samoopredeljenje, koje predviđa povelja UN, i to kroz slobodno, mirno glasanje u skladu sa svim međunarodnim standardima".

Kina spremna za mesec

Kina je spremna za lansiranje svoje najvažnije svemirske misije do sada, a cilj je donošenje materijala sa Meseca na Zemlju. Biće to prvi put nakon više decenija da se materijal sa Meseca šalje na našu planetu. Raketa "Čanžen 5" (Veliki pohod 5) postavljena je na lansirnu rampu u svemirskoj bazi Venčang, a njeno planirano poletanje na Mesec zakazano je za početak sledeće nedelje. Nosiće lunarni modul sa bušilicom, koja će po sletanju na površinu Meseca da napravi rupu duboku oko dva metra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading