NOVI ZAKON RUSKE DUME: Putinu i Medvedevu DOŽIVOTNI IMUNITET!

Autor:

Svet

18.11.2020

21:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, podržao je zakon kojim se predsedniku Rusije i njegovoj porodici daje imunitet od krivičnog gonjenja po odlasku sa te funkcije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin

BBC na srpskom navodi da je ta izmena omogućena ustavnim amandmanima usvojenim na referendumu u julu i podseća da pristalice predsednika Vladimira Putina čine većinu u oba doma parlamenta.

Putinov četvrti predsednički mandat traje do 2024. godine, ali ustavni amandmani mu omogućavaju još dva mandata. Navodi se da Putin, koji je na vlasti od 2000, ima 68 godina i nije poznato ko će ga naslediti, ali Zakon o imunitetu oživljava spekulacije o njegovoj političkoj budućnosti.

Zakon je prošao prvo čitanje u utorak u Državnoj dumi, gde slede još dva čitanja, a onda zakon ide pred Savet federacije, gornji dom parlamenta, i na kraju pred samog Putina, koji treba da ga potpiše. Prema odredbama zakona, bivši predsednik i njegova porodica imali bi imunitet od bilo kakvih policijskih pretresa, ispitivanja i oduzimanja imovine, a ne bi bili procesuirani ni za jedno krivično delo, osim za dela izdaje ili druga teška krivična dela, i to samo uz odobrenje Vrhovnog i Ustavnog suda i odluku dvotrećinske većine u oba doma parlamenta.

Jedini bivši ruski predsednik koji je i dalje živ jeste Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, koji je doskora obavljao i funkciju premijera.

Jeljcin umro, Gorbačov izvisio

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov ne bi mogao da ima ovakvu vrstu imuniteta jer nije bio presednik Rusije. Pored Putina i Medvedeva, funkciju šefa ruske države obavljao je i prvi predsednik Boris Jeljcin, koji je preminuo 2007. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading