TRAMPOV VOJNI PUČ: Aktuelni predsednik se ne predaje lako, SMENIO vrh ministarstva odbrane!

Autor:

Svet

13.11.2020

20:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp smenio je vrhušku ministarstva odbrane i u Pentagon doveo sebi odane ljude, dok Amerika i dalje čeka zvanični ishod predsedničkih izbora, a demokratski kandidat Džo Bajden se priprema za preuzimanje vlasti u Beloj kući.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Tramp je prvo početkom protekle nedelje smenio ministra odbrane Marka Espera, a na njegovo mesto došao je dosadašnji direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristofer Miler.

Dan nakon promene na čelu Pentagona, republikanski predsednik je smenio još četvoricu visokih funkcionera ministarstva odbrane, a umesto njih postavio osobe koje su mu lojalne.

CNN je objavio da su neki funkcioneri smenjeni, a neki su sami dali ostavku, pa su, osim Espera, otišli njegov šef kabineta i visoki zvaničnici vojne obaveštajne službe.

Jedan od visokih funkcionera rekao je za ovu medijsku kuću da je za sada "gotovo sa sečom glava".

Prema CNN, ove smene će samo izazvati haos u Pentagonu, a posebno se to odnosi na smenu Espera.

Bajden pobedio i u Arizoni?

Prema američkim medijima, Bajden je odneo pobedu nad Trampom i u Arizoni, čime je zaradio još 11 elektorskih glasova i stigao do još zvanično nepotvrđenih 290, što je 20 elektorskih glasova više od minimuma potrebnog za pobedu. CNN navodi da je po drugi put za 70 godina kandidat demokrata pobedio u Arizoni, koja se smatra uporištem republikanaca.

KONTROVERZNI GENERAL

Među onima koji su podneli ostavke bio je i vršilac dužnosti šefa odbrambene politike Pentagona Džejms Anderson, a njegovo mesto, prema podacima medija, preuzeće kontroverzni penzionisani američki general Entoni Tata, za kojeg se navodi da je poznat po islamofobnim komentarima i prozivkama na račun bivšeg demokratskog predsednika Baraka Obame. Anderson je bio vršilac dužnosti podsekretara za odbrambenu politiku otkako je Tramp otpustio Džona Roda u februaru.

AP navodi da je Tata 2018. godine objavio na Tviteru da je islam "najrepresivnija nasilna religija" koju poznaje i nazvao Obamu "terorističkim liderom" i muslimanom. Ova agencija takođe opisuje Tatu kao bivšeg komentatora Foks njuza i osobu lojalni Trampu.

OBAVEŠTAJNI PODACI

Dok Tramp odbija da Bajdenu da na uvid izveštaje obaveštajnih službi, čak i one koje je dobijao tokom kampanje, sve veći broj saradnika republikanskog predsednika poziva da se demokrati dozvoli pristup poverljivim informacijama.

Senator iz Teksasa Džon Kornin, član Komiteta za obaveštajne poslove Senata, tvrdi da ne postoje nikakvi opravdani razlozi da se Bajdenu ne dozvoli pristup izveštajima tajnih službi, a da bi Bajdenu trebalo omogućiti pristup poverljivim informacijama smatra i predsednik Komiteta za pravosuđe Senata Lindzi Grejem, jedan od Trampovih ljudi od poverenja. Direktor Kancelarije nacionalne obaveštajne službe Džon Ratklif, lojalan Trampov saradnik, međutim, tvrdi da ne može da otpočne razgovore sa Bajdenovim timom dok vlada ne otpočne prelazni period. Ratklif tvrdi da Kancelarija, koja nadgleda preko desetak američkih obaveštajnih službi, mora da poštuje proceduru koja propisuje da prvo mora da bude proglašen pobednik izbora, što Tramp dovodi u pitanje.

Kina priznala Bajdena, Tramp se sveti

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je uputilo čestitke izabranom predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris, koji su osvojili predsedničke izbore u SAD, održane 3. novembra. Portparol ministarstva Vang Vebin poručio je da Kina poštuje izbor američkog naroda. Tramp je istovremeno potpisao naredbu kojom se zabranjuje Amerikancima da ulažu u kineske firme, za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske. Naređenje se odnosi na 31 kinesku kompaniju za koju se kaže da "omogućava razvoj i modernizaciju" kineske vojske i da "direktno ugrožava" američku bezbednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading