"DECA SE MORAJU VASPITAVATI U SKLADU SA HRIŠĆANSTVOM": Mađarska najavila ZABRANU usvajanja dece za gej parove!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.11.2020

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska vlada priprema nacrt zakona kojim bi se istopolnim parovima praktično zabranilo usvajanje dece.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Viktor Orban

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su da je to napad na LGBT zajednicu u trenutku kada su zbog epidemije kovida-19 zabranjena javna okupljanja i protesti.

Istovremeno, vlada premijera Viktora Orbana predlaže ustavni amandman koji nalaže da se deca moraju vaspitavati u skladu sa hrišćanskim učenjem o rodnim ulogama, preneo je Rojters.

Orbanova nacionalistička desničarska stranka Fides suočena je sa velikim ekonomskim poteškoćama izazvanim epidemijom koronavirusa i već početkom 2022. godine će sa te pozicije izaći na parlamentarne izbore.

Slično Mađarskoj i konzervativci iz vladajuće nacionalističke, desničarske partije Zakona i pravde u susednoj Poljskoj koristili su homofobiju kao centralnu temu u svojoj prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Novim mađarskim zakonom usvajanje dece bi bilo dozvoljeno samo venčanim heteroseksualnim parovima.

Vlasti u Budimpešti su od početka ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa pojačavale anti-LGBT retoriku i sada tvrde da bi novi zakon stavio u prvi plan "prava dece u procesu usvajanja".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading