Bajden sa evropskim liderima na telefonskoj liniji: Angelina čestitka se izdvajala od ostalih

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Svet

10.11.2020

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa liderima tri zemlje koje su najvažniji evropski saveznici SAD - britanskim premijerom Borisom Džinsonom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Kako prenosi AP, Džonsonovo zalaganje za Bregzit i dobri odnosi sa predsednikom Donaldom Trampom zabrinuli su mnoge demokrate, ali on je ipak bio među prvim evropskim liderima koji su Bajdenu čestitali pobedu na predsedničkim izborima.

Džonsonov kabinet je saopštio da je on danas sa Bajdenom razgovarao o bliskim odnosima dve zemlje koji sežu daleko u prošlost, kao i da su se dvojica zvaničnika založila za jačanje bilateralne saradnje u više oblasti, uključujući trgovinu i bezbednost.


U 25-minutnom telefonskom razgovoru Džonson i Bajden su obećali da će udruženim snagama raditi na zajedničkim prioritetima - od borbe protiv klimatskih promena, preko jačanja demokratije, do borbe protiv pandemije korona virusa.

AP navodi da je Makronov kabinet objavio video snimak u kojem je francuski predsednik danas posle podne telefonom čestitao Bajdenu i američkoj potpredsednici Kamali Haris pobedu na predsedničkim izborima.

Namačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru sa Bajdenom danas razgovarala o značaju transatlantskog partnerstva dve zemlje, preneo je Rojters.

- Ona je čestitala njemu i potpredsednici Kamali Haris na izbornoj pobedi. Kancelarka je izrazila želju da dve zemlje u budućnosti imaju blisku saradnju obeleženu uzajamnim poverenjem - saopštio je portparol nemačke kancelarke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading