Spor oko "istorijske istine": Bugari Makedoncima poslali sraman zahtev

Autor: Tanjug, Republika

Svet

31.10.2020

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska ne osporava pravo Severne Makedonije na samoopredeljenje, ali zahteva priznavanje istorijske istine, izjavila je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

RepublikaFoto: pixabay.com


"Bugarska ne osporava pravo Severne Makedonije na samoopredeljenje, niti pravo da svoj jezik nazivaju kako im se sviđa. Spremni smo da ponovo potvrdimo trenutnu realnost, ali oni moraju da priznaju istorijsku istinu", rekla je Zaharijeva u intervjuu za Rojters.

"Naša zabrinutost dolazi iz beskrajnih zahteva za makedonsku manjinu u Bugarskoj. Priznavanje bugarskih korena bi ovome stalo na kraj", kazala je ona.

Zaharieva je rekla Rojtersu da je Bugarska svoj prvi period rotirajućeg predsedavanja EU usredsredila na brzo pristupanje država zapadnog Balkana bloku od 27 članova.

Ipak, mogla bi uložiti veto na formalno pokretanje pregovora o pridruživanju sa Severnom Makedonijom sledećeg meseca, osim ako dve strane ne uspeju da reše to pitanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading