PSI KAO PCR TEST! Eksperiment dao neočekivano dobre rezultate

Autor:

Svet

30.10.2020

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi otkrivaju koronu precizno kao PCR test, ali dosta brže! To je rezultat eksperimenta koji se sprovodi u Finskoj i koji je pokazao da psi obučeni za otkrivanje droge na aerodromima gotovo nepogrešivo mogu da otkriju i zaražene koronavirusom.

RepublikaFoto: unsplash.com
Foto: Ilustracija

Eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju koronu uz skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana pre nego što taj rezultat možete da dobijete ako radite PCR test.

JEDNOSTAVNO TESTIRANJE

Testiranje uz pomoć pasa vrlo je jednostavno - putnik se obriše maramicom i pruži psu da je onjuši. Ukoliko je uzorak negativan, pas se kod te maramice ne zadržava. Oko 100 putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj.

Ovaj eksperiment osmislili su naučnici s Univerziteta u Helsinkiju u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije Wise nose.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Vanta, tri psa njušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vanta i otkrili virus kod 0,6 odsto ljudi, kod kojih je kasnije testiranjem utvrđeno da su zaista zaraženi. Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa PCR testovima.

Zaključavanje Nemačke i Francuske

U pokušaju da obuzdaju epidemiju korone Nemačka i Francuska uvode delimično zaključavanje na nacionalnom nivou. Od ponedeljka 2. novembra Nemačka na četiri nedelje uvodi karantin. To znači da do kraja novembra neće raditi restorani, barovi, bioskopi, pozorišta i ostali objekti u kojima se okupljaju ljudi. Škole i prodavnice za sada ostaju otvorene.

- Moramo da delujemo sada da bismo izbegli akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu - poručila je kancelarka Angela Merkel.

Od danas do 1. decembra delimično će biti zaključana i Francuska. Kako je objasnio predsednik Emanuel Makron, mere karantina podrazumevaju da će ljudi domove moći da napuste na sat vremena dnevno da bi kupili hranu. Od mera su izuzeti oni kojima je potrebna medicinska pomoć, kao i građani koji moraju da idu na posao ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće. Za razliku od karantina u martu, većina škola će ostati otvorena.

DRAMATIČNO U SVETU

I dok stručnjaci tragaju za novim načinima detektovanja virusa, od kojih je upravo jedan i ovaj eksperiment s psima, a naučnici ubrzano rade na otkrivanju vakcine, korona ne posustaje. U Indiji je brojka zaraženih prešla osam miliona, te su sada odmah iza SAD, koje imaju više od devet miliona inficiranih.

U Rusiji je registrovan rekordan broj novoobolelih za poslednja 24 časa - 17.717 osoba, pa je ukupan broj zaraženih virusom korona u ovoj zemlji 1.581.693. Tokom proteklog dana preminulo je 366 osoba.

Interesantno je da su tek deset meseci nakon izbijanja pandemije registrovana dva slučaja na Maršalskim Ostrvima, pa se veruje da sada samo osam zemalja u celom svetu nema obolelih od korone Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanuatu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading