Novi detalji ubistva u Parizu: Islamski propovednik i otac učenice nahuškali ubicu da profesoru ODSEČE GLAVU!

Autor: index.hr, republika.rs

Svet

19.10.2020

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Islamski propovednik i otac učenice koja je pohađala školu u kojoj je predavao ubijeni profesor proglasili su fatvu zbog pokazivanja karikatura Muhameda na nastavi, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Demonstracija u Francuskoj

- Oni su očigledno proglasili fetvu protiv profesora - rekao je Darmanin u intervjuu.

Tinejdžer odrubio glavu profesoru pa je snimio i objavio na društvenim mrežama

Podsetimo, francuskog profesora Samuela Patija je u Parizu ubio tinejdžer poreklom iz Čečenije, nakon čega mu je odrubio glavu, snimio ju i objavio na društvenim mrežama. Pati je ubijen u petak popodne, kad se vraćao kući iz škole u kojoj predaje.

Otac učenice iz škole u kojoj je predavao Pati, kao i jedan islamski propovednik kojeg francuski mediji opisuju kao radikalnog islamistu, uhapšeni su nakon brutalnog smaknuća profesora jer su proglasili fatvu (fetvu) protiv Patija.

Otac učenice objavio ime i prezime profesora i adresu škole

Otac 13-godišnje učenice, Brahmin Chnina, je zbog Patijevog pokazivanja karikatura Muhameda tokom predavanja o slobodi govora pozvao na "mobilizaciju" protiv profesora pa je zatražio da mu se da otkaz u školi.

Chnina je na društvenim mrežama objavio profesorovo ime i prezime, kao i adresu škole u kojoj je radio, i to samo nekoliko dana pre napada.

Ubica se u školi raspitivao gde može da nađe profesora

Na mobilnom telefonu ubice, 18-godišnjeg Aboulaha Anzorova, koji je ubijen u okršaju s policijom, pronađena je fotografija profesora Patija i poruka u kojoj priznaje ubistvo.

Svedoci su ispričali kako je ubica viđen u petak u školi, pri čemu je ispitivao učenike gde može da pronađe Patija.

Francuska policija uhapsila je 11 osoba, među kojima su islamski propovednik i otac učenice koji se na pokazivanje karikatura Muhameda žalio na društvenim mrežama.

Istražitelji nisu objavili da li je ubica imao ikakve veze sa školom ili je delovao nezavisno zbog objava na društvenim mrežama. No, deo njegovih rođaka je među uhapšenima, a njegova polusestra se 2014. priključila Islamskoj državi. Njena trenutna lokacija je nepoznata.

Masovni skupovi u Francuskoj

Širom Francuske održani su skupovi u znak podrške Samuelu Patiju. Veliki aplauz odjeknuo je u središtu Pariza, a okupljeni su nosili transparent "Je suis enseignant" (ja sam učitelj).

Predsednik Emanuel Makron rekao je da je napad imao sva obeležja "islamističkog terorističkog napada" i da je učitelj ubijen jer je "poučavao o slobodi izražavanja".

Pariz je bio prepun ljudi koji su se okupili u znak podrške Patiju. Nakon minuta ćutanja otpevana je francuska himna Marseljeza.

Slični skupovi održani su u Lionu, Tuluzu, Strazburu, Marseju i drugim gradovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
na zapadu nista novo

01.11.2020 18:13

povijest se ponavlja..