SVET JE DOŠAO DO IVICE: Nemci vežbaju za nuklearni rat!

Autor:

Svet

16.10.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Nemačkoj su održane tajne vežbe sprovođenja borbenih dejstava uz upotrebu nuklearnog oružja, tvrdi nemački list Bild.

Foto: Ilustracija

Prema informacijama lista, vežbe "Stabilno podne" održane su na avio-bazi Nervenih u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija uz učešće nemačkog ratnog vazduhoplovstva i njegovih NATO saveznika. Sputnjik prenosi da su u manevrima učestvovali lovci-bombarderi koji su u stanju da nose nuklearno oružje, a glavni cilj vežbi jeste, kako navodi Bild, uvežbavanje odbrane Nemačke pomoću atomskih bombi.

 

Istovremeno, u članku je izraženo mišljenje da je trenutno rizik od započinjanja nuklearnog rata mnogo veći nego u protekle tri decenije. Autori smatraju da je glavni razlog povlačenje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa. Početkom prošle godine Vašington je objavio odluku o jednostranom povlačenju iz tog sporazuma, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje odredbi sporazuma. Moskva odbacuje sve američke optužbe.

Dogovor Regana i Gorbačova držao ravnotežu snaga, novog sporazuma još uvek nema

RepublikaFoto: youtube.com/SciNews

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa potpisali su krajem decembra 1987. sovjetski lider Mihail Gorbačov i američki predsednik Ronald Regan, u okviru otopljavanja odnosa Moskve i Vašingtona, a obe strane su ga ratifikovale do leta naredne godine. On je zabranjivao stranama da poseduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete postavljene na kopnu koje su bile dometa od 500 do 5.500 kilometara. Nakon povlačenja SAD i Rusije, ostao je samo sporazum Novi START iz 2010, koji ističe u februaru 2021, a o čijem produženju još nema dogovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je početkom jula 2019. godine zakon o obustavljanju Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa. Rusija je više puta saopštavala da se u potpunosti pridržava tog sporazuma, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Baron

16.10.2020 11:18

Oni su otpisani i zrtvovani.