"NE ŽELIM DA PUCAM NA SOPSTVENE GRAĐANE": Predsednik Kirgistana podneo ostavku!

Autor: Sputnjik, Republika

Svet

15.10.2020

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov odlučio je da podnese ostavku", saopštila je pres-služba predsedničke administracije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Soronbaj Ženbekov

"Ne držim se za vlast. Ne želim da ostanem u istoriji Kirgistana kao predsednik koji je prolio krv i pucao na sopstvene građane. Zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku", navodi se u saopštenju na sajtu predsednika.

Kako je naveo, nažalost, "agresija ne jenjava", a trenutna situacija "je blizu sukoba".

- Trenutna situacija je blizu sukoba. S jedne strane su demonstranti, sa druge - bezbednosni organi. Vojnici i policija dužni su da primene oružje za zaštitu državne rezidencije. U tom slučaju, proliće se krv, to je neizbežno. Pozivam obe strane da ne podležu provokacijama - napisao je Ženbekov.

On je pozvao premijera i druge političare da povuku svoje pristalice iz glavnog grada i vrate miran život.

U prestonicu Kirgistana 10. oktobra je uveden policijski čas, dok je u petak uvedeno vanredno stanje. Vojska je ušla u grad, ograničen je ulazak i izlazak građana, zabranjena prodaja alkohola posle 18 sati, kao i svih masovnih događaja uključujući mitinge.

Politička kriza u zemlji traje od 5. oktobra, kada su u Biškeku započeli skupovi opozicionih partija, koje se nisu slagale sa rezultatima parlamentarnih izbora 4. oktobra.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading