Može li BSŽ vakcina da pomogne protiv kovida-19?

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.10.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski naučnici počeli su da testiraju vakcinu protiv tuberkuloze, poznatu kao BSŽ, koja je razvijena 1921. godine, da bi utvrdili može li da pomogne obolelima od kovida-19.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vakcina (Ilustracija)

Oko 1.000 dobrovoljaca se prijavilo da učestvuje u ovom istraživanju koje će se sprovoditi na Univerzitetu Eksiter u jugozapadnoj Engleskoj, s ciljem da se ustanovi da li BSŽ vakcina može da spase živote obolelih od kovida-19.

Smatra se da bi milioni Britanaca, koji su u detinjstvu vakcinisani BSŽ, ponovo trebalo da je prime da bi imala efekat u slučaju infekcije korona virusom.


Naučnici se nadaju da bi BSŽ vakcina, tako, mogla da deluje i protiv korona virusa.

- Postoji jedna solidna teorija koja kaže da bi BSŽ vakcina mogla da utiče povoljno na zaražene korona virusom. Ja to vidim kao mogućnost da se koliko-toliko zaštitim ove zime - izjavio je za BBC Sam Hilton sa Univerziteta Eksiter.
 

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adanom Gabrejesus, jedan je od koautora studije objavljene u medicinskom časopisu "Lanset", a u kojoj se ukazuje da bi BSŽ vakcina mogla da bude "preparat s kojim bi se premostio period do otkrića specifične vakcine protiv kovida-19", navodi se u BBC tekstu.

- To bi mogao biti značajan odgovor na kovid-19 i neku buduću pandemiju, iako BSŽ ne može biti dugoročno rešenje - navodi se u časopisu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading