U bolnici zbog korone proveo samo 72 sata! TRAMP OBEĆAO: Stižu vakcine!

Autor:

Svet

06.10.2020

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp poručio je po povratku u Belu kuću, nakon 72 sata provedenih u bolnici zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, da se oseća veoma dobro i sunarodnicima poručio da se ne plaše KOVID-19 i da će vakcine odmah stići, taman pred izbore 3. novembra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Uoči izlaska iz bolnice Tramp je putem Tvitera pristalicama poručio da će se uskoro vratiti predizbornim mitinzima.

- Uskoro se vraćamo u kampanju! Lažne vesti pokazuju samo lažne ankete - tvitovao je Tramp, misleći na istraživanja koja predviđaju pobedu republikanskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena.

Trampovo napuštanje vojne bolnice "Volter Rid" u Betezdi i let predsedničkim helikopterom do Vašingtona pratili su u ponedeljak uveče u direktnom prenosu svi vodeći svetski mediji. Po izlasku iz letelice Tramp se sa maskom na licu popeo stepenicama do terase na južnoj strani Bele kuće, čime je pokazao da mu korona nije ostavila ozbiljne posledice, potom skinuo masku i sačekao da helikopter odleti, salutirajući pilotu i pozdravljajući ljude koji su bili na travnjaku ispod. Sve je izgledalo kao neki holivudski film, a onda se Tramp okrenuo kameri i obratio Amerikancima.

Tramp: Uskoro se vraćamo u kampanju!

- Pobedićete koronavirus. Prevladaćemo to. Kao vaš lider, ja sam to morao da učinim. Znao sam da je opasno, ali sam morao to da učinim. Stao sam na čelo i vodio - kazao je Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Bajden se uplašio druge debate

Trampov lični advokat i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, koji je savetnik šefa Bele kuće za predsedničke debate, ocenio je da "nema razloga za odlaganje" druge debate planirane za 15. oktobar u Majamiju. Direktor za komunikacije predsedničke administracije Tim Murto izjavio je juče da Tramp planira da učestvuje u ovoj debati. Prema zdravstvenim smernicama u SAD, Tramp mora da ostane u izolaciji deset dana nakon pojavljivanja prvih simptoma korone, a to je bilo krajem prošle nedelje. Republikanski kandidat Džo Bajden deluje da je voljan da dođe na debatu u Majami, ali je od organizatorima poručio "moramo da budemo veoma oprezni".

Privremena kancelarija u podrumu Bele kuće

Kada se Tramp vrati na posao, njegovi radni prostori biće smešteni u privremenoj kancelariji u nivou podruma pored bolničkog krila Bele kuće, javlja CNN, pozivajući se na obaveštene izvore. Trampova kancelarija je, inače, na trećem spratu, dok će nova privremena kancelarija biti pozicionirana tako da lekari i medicinska oprema budu u blizini za slučaj potrebe.

Predsednikov lekar: Nije potpuno van opasnosti

Predsednikov lekar Šon Konli rekao je novinarima ispred bolnice "Volter Rid" pre Trampovog odlaska iz nje da je Tramp zadovoljio standardne bolničke kriterijume da bude otpušten iz bolnice i da, iako nije potpuno van opasnosti, može da ode kući. Konli je dodao da Tramp nije imao temperaturu više od 72 sata i da ima normalan nivo kiseonika.

On je kazao da je sada možda imun na koronu, ali da to još ne zna.

- Vakcine odmah stižu - rekao je predsednik SAD.

Bela kuća je blokirala nove smernice federalne Uprave za hranu i lekove o stavljanju u promet potencijalnih vakcina protiv KOVID-19 koje bi gotovo sigurno sprečile njihovu upotrebu pre održavanja predsedničkih izbora. Tramp je više puta insistirao na tome da bi vakcine trebalo da budu odobrene pre održavanja izbora iako su najviši vladini naučnici koji rade na naporima administracije u vezi sa vakcinom izjavili da je mala verovatnoća da se tako nešto desi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading